Optimizare sau reclame plătite? Care este cea mai bună abordare pentru promovarea businessului tău? (P)
Una dintre cele mai mari provocări pentru un business aflat la început este aceea de a se face cunoscut pe o piață deja saturată de reclame, sub diverse forme. Să menții un echilibru între costurile, întreținerea și rezultatele unei campanii de marketing este dificil, iar atunci când nu ai alături un specialist, pierderile financiare sunt aproape inevitabile.
În cele mai multe cazuri, soluția menținerii unui echilibru constă în abordarea a două strategii de marketing: una axată pe optimizarea pentru motoarele de căutare, cunoscută sub numele de SEO, respectiv campaniile pay per click, numite și PPC.
Cu ce avantaje vine fiecare și de ce este bine să mergi în ambele direcții? Află în cele ce urmează.
Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO)
Înainte de toate, este necesar să lămurim ce presupune optimizarea pentru motoarele de căutare. SEO este procesul prin care îmbunătățești vizibilitatea site-ului tău, astfel încât acesta să apară în primele pagini ale rezultatelor de căutare și să obțină trafic organic.
Să luăm un exemplu concret: atunci când ești în căutarea unor servicii de curățătorie aproape de casa ta, intri pe Google și scrii „curățătorie sector 5 București”, dai căutare și primești multe pagini cu rezultate.
Primele rezultate aparțin unor site-uri care au fost optimizate cu ajutorul unor servicii SEO profesionale, pe cuvântul cheie căutat de tine. Cu alte cuvinte, șansele ca utilizatorii să intre pe site-ul tău și să cumpere de la tine sunt mai mari atunci când ai implementată o strategie SEO.
Astfel, scopul unei astfel de strategii este să creeze pagini web corecte din punct de vedere tehnic și în concordanță cu cele mai bune practici și conținut relevant pentru utilizatori, astfel încât site-ul să ajungă pe primele locuri în clasamentul rezultatelor.
Și care sunt avantajele SEO, de fapt?
Plătești mai puțin
Chiar dacă vei plăti specialiști pentru acest serviciu, pe termen lung, costurile vor fi justificate.
Traficul organic generat prin SEO este scalabil și rentabil, deoarece, odată ce ai căpătat relevanță în rezultatele căutărilor și continui să le furnizezi utilizatorilor informații corecte, bine documentate și de care au nevoie, îți vei putea menține poziția doar ajustând strategia în funcție de eforturile pe care le fac și competitorii tăi din search.
Ai parte de trafic mai stabil
Spre deosebire de categoria de servicii PPC, care asigură un volum mare de trafic doar cât timp tu continui să suporți costurile, traficul generat de SEO este mult mai stabil și nu are buton de pornire sau oprire.
Practic, îți poți planifica și previziona traficul gratuit către site-ul tău, cât timp îl optimizezi.
Îți construiești autoritatea de brand
Atunci când apari cât mai sus în clasamentul rezultatelor de căutare datorită conținutului tău optimizat, Google va considera că ești un expert pe acel domeniu.
Totodată, cât timp apari constant în prima pagină a rezultatelor, publicul tău țintă va căpăta încredere în produsele sau serviciile tale.
Campaniile Pay per Click (PPC)
Campaniile PPC sunt campanii plătite de marketing prin care site-ul tău se va clasa în prima pagină a rezultatelor de căutare Google, în secțiunea Sponsored, prin licitarea unor cuvinte cheie cu care vizezi publicul tău țintă.
Însă, cu cât concurența este mai mare pe industria și pe categoria ta de interes, cu atât costurile vor fi mai mari, per click.
Reclamele PPC vor apărea mereu alături de rezultatele organice ale căutării, pentru o perioadă definită, în funcție de cum sunt setate campaniile. Atunci când se încheie campania, reclama dispare automat din prima pagină a rezultatelor căutărilor.
Care sunt avantajele campaniilor PPC?
Ai rezultate rapide
Spre deosebire de o strategie SEO, ale cărei rezultate se văd în timp, o campanie PPC are nevoie doar de câteva ore pentru a-i vedea efectele.
Ești poziționat deasupra rezultatelor organice
Practic, ai parte de mai multă vizibilitate, pentru că vei apărea primul pe pagina cu rezultatele Google, la secțiunea Sponsored. Prin urmare, plătești mai mult, dar ieși în fața publicului tău țintă și îți crești șansele să obții conversii.
Îți poți seta publicul țintă
Atunci când setezi o campanie de tip PPC, Google îți permite să-ți alegi publicul țintă către care să meargă reclama. Îl poți seta după mai multe criterii, precum starea civilă, poziționarea geografică, vârsta sau domeniile de interes.
În concluzie, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, împarte bugetul tău de marketing atât către o strategie SEO, cât și către serviciile de PPC.
Optimizarea motoarelor de căutare va consolida autoritatea brandului tău pe termen lung, iar campaniile PPC îți vor asigura extra vizibilitate, asupra căreia ai control total.
Sursa foto: Freepik