Opinie Ștefan Popescu: Mic manual al alegerilor prezidentiale din SUA

Peste trei saptamani vom asista la momentul adevarului : 5 noiembrie este data oficiala a alegerilor prezidentiale din Statele Unite. Votul prin corespondenta a inceput déjà, inca din 16 septembrie, in mai multe state din care se remarca unul-cheie – Pennsylvania. Acestea vor fi insa numarate in seara zilei oficiale impreuna cu grosul voturilor care vor fi exprimate la urne.

Inainte sa observam dinamicile candidatilor, este necesar să ne amintim cum funcționează sistemul electoral din Statele Unite. Majoritatea statelor aplică regula „câștigătorul ia tot”. Asftel, candidatul cu cele mai multe voturi intr-un stat câștigă toți marii electori din acel colegiu electoral. De exemplu, dacă Donald Trump adună 50,01% din voturi în Texas, el câștigă toti cei 40 de mari electori ai colegiului texan iar daca Kamala Harris ia acelasi procent in California, domnia sa va beneficia de toti cei 54 de mari electori ai celui mai populat stat al federatiei.

Exista un total 538 de mari electori iar pentru a câștiga, candidatul trebuie să adune minim 270. Fiecare stat are un număr de mari electori care corespunde numărului de locuri în Congres. Congresul este format din 100 de senatori + 435 de reprezentanți la care trebuie adăugate 3 alegători pentru Districtul Columbia (Washington District of Columbia nu are un reprezentant în Congres deoarece este capitala federală a țării). După ce guvernatorii certifica rezultatul alegerilor (intre jumatatea lunii noiembrie si pana pe 17 decembrie) iar marii electori votează (17 decembrie), buletinele lor de vot sunt trimise Congresului, care se întrunește în ianuarie pentru a valida formal si declara câștigătorul. Un sistem electoral unic in lumea occidentala…

Candidații și programele lor

Kamala Harris și partenerul ei de candidatura, Tim Walz – guvernatorul Minnesotei, au venit in fata alegatorilor americani cu un proiect politic de continuare a administrației Biden, ceea ce inseamna o politică externă multilaterală axată pe stransa cooperare cu aliatii traditionali ai SUA iar pe plan intern un program de remediere a problemelor legate de puterea de cumpărare, masuri sociale destinate indeosebi clasei de mijloc – sprijin financiar la nașterea unui copil, asistență pentru deschiderea unei afaceri, pe de alta parte creșteri ale impozitelor pentru cele mai înstărite familii. Constienta ca in anumite state-cheie (Pennsylvania), exploatarea hidrocarburilor este importanta, Kamala Harris si-a moderat discursul cu privire la politicile de mediu, declarandu-se in favoarea mentinerii explotarii hidrocarburilor prin metoda fracturarii hidraulice. De asemenea, constatand interesul mare al americanilor privind controlul imigratiei clandestine, candidata democrata se declara adepta unor masuri ferme de control a frontierei de sud a SUA. În 2023, peste trei milioane de persoane au fost interceptate de autoritățile Statelor Unite la granița cu Mexic, cu un maxim istoric de aproape 250.000 de persoane doar în luna decembrie. O adevarata criză a carei rezolvare reprezinta principala promisiune de campanie a cuplului de candidati ai Partidului Republican Donald Trump – J.D. Vance dar si cea mai importanta tema de atac a contracandidatilor din Partidul Democrat.

In politica externă, Donald Trump sustine o metoda tranzactionala, fiind pentru marirea cheltuielilor militare ale aliatilor europeni. De asemenea, se pronunta deschis in favoarea unei solutii negociate in Ucraina, sustinuta in culise si de administratia Biden chiar daca narativul oficial ramane sustinerea atata timp cat va fi necesar. In sfarsit, o tema importanta pentru candidatul Donald Trump este fermitatea fata de China.
Tematica societala ocupa un loc important in campaniile celor doua echipe, democratii fiind partizanii curentului progresist, in timp ce republicanii se fac aparatorii valorilor traditionale, inclusiv a unei viziuni restrictive cu privire la dreptul femeilor la avort.
In cursa pentru Casa Alba sunt si alti pretendenti, fara sanse dar in unele state pot afecta procentele marilor candidati : Cornel West – candidat independent, Jill Stein din partea Partidului Verzilor și Chase Oliver pentru Partidul Libertarian. Timp de câteva luni, Robert Francis Kennedy Jr, fiul lui Robert Francis Kennedy, fratele fostului presedinte John Fitzgerald Kennedy, a fost candidat. S-a retras din cursă imediat după ce Joe Biden a predat stafeta, pentru a-l susține pe candidatul republican. Robert Kennedy avea inainte de retragere o cota la nivel national undeva intre 3 si 4 %.

Ce ne arata sondajele ? Sansele principalilor candidati.

Exista state roșii – alegătorii voteaza in mod traditional si preponderent in favoarea Partidului Republican – sau albaștre – alegătorii votează pentru Partidul Democrat. Apoi, există anumite nuante: state colorate in roșu aprins sau in albastru solid, state care voteaza probabil roșu sau probabil albastru, state in roșu palid sau albastru palid si, în sfârșit, statele nesigure, asa-numitele swing states, statele-cheie in care se decide cine va ajunge la Casa Alba.
Plecand de la aceste observatii, putem estima soclul de mari electori de la care pleaca fiecare candidat. Astfel, Kamala Harris are o bază „solidă” de 191 de mari electori la care se adaugă 34 „probabili” plus 1 mare elector care înclină spre Partidul Democrat. Soclul domniei sale ar fi de 226 de mari electori. Candidatul republican Donald Trump pleacă cu o bază solida de 148 de mari alegatori, 71 „probabili”, deci un total de 219 mari electori. Rămân cei 93 de mari electori din statele swing: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin. La alegerile din 2020 numai 300 000 de voturi insumate au inclinat balanta marilor electori din aceste state. In cazul, de exemplu, al Georgiei, numai 10 000 de alegatori au inclinat balanta in favoarea lui Joe Biden.

La data la care scriu aceste randuri (10 octombrie), ultimul sondaj, efectuat la comanda radio-televiziunii NBC, arata o egalitate perfecta intre Donald Trump si Kamala Harris la nivel national, fiecare avand 48 de puncte procentuale, in conditiile in care in septembrie candidata Partidului Democrat avea 49 iar contracandidatul republican 44. Prin urmare, avansul doamnei Harris s-a topit in ultima vreme, in timp ce Trump incepe sa castige teren. Cat priveste situatia in statele-cheie, ma limitez sa afirm ca nu putem face predictii. New York Times scrie in aceste zile ca doamna Harris va pierde Arizona dar va castiga Pennsylvania, in timp ce Wall Street Journal isi asigura cititorii exact contrariul…Ceea ce observam, in sondajele efectuate in prima parte din octombrie, in Pennsylvania, Trump are un avans de un punct in sondajele realizate de doua institute (49 la 48), in Michigan, alt stat-cheie, intr-un sondaj are un avantaj de doua puncta (48 la 46) iar in altul se afla la egalitate cu Harris (49 fiecare). In Ohio, doua sondaje prezinta un avans clar al lui Donald Trump – 51 la 45 si 52 la 46. In Wisconsin, doua sondaje confirma egalitatea perfecta : 49 sau 48 pentru fiecare candidat. In Carolina de Nord, candidatul republican ar conduce cu un punct procentual, situatie prezenta si in Georgia. In Arizona, diferenta ar fi de doua procente in favoarea lui Donald Trump (49 la 47) iar Nevada ar fi singurul stat-cheie in care doamna Harris are un avans de un punct (48 la 47). Diferentele sunt in marja de eroare dar probabil ca ingrijorarea este ceva mai mare in echipa de campanie a candidatei Partidului Democrat.

Alegeri parlamentare la fel de importante

Pe 5 noiembrie se desfasoara in paralel cu scrutinul prezidential, un altul, la fel de important, pentru Congres. O treime din cele 100 de mandate ale Senatului sunt disputate si toate cele 435 ale Camerei Reprezentantilor. Toate sondajele confirma majoritate republicana in ambele camere, cu alte cuvinte democratii vor pierde anvatajul pe care il au in prezent in Senat. Datele arata 51 de mandate pentru republicani si 48 pentru democrati in viitorul Senat iar in ce priveste Camera Reprezentantilor, rosii isi vor pastra avantajul, e drept ceva mai fragil – undeva intre 4 si 9 mandate. Avand in minte capacitatea majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor de a bloca vreme de sase luni asistenta pentru Ucraina, o majoritate republicana in ambele camere nu va face o viata usoara unei administratii democrate in ipoteza in care dna Harris va iesi castigatoare.