OMV Petrom achiziționează mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice în Teleorman

OMV Petrom a semnat un acord pentru achiziţionarea mai multor proiecte pentru construcţia de parcuri fotovoltaice în judeţul Teleorman, cu o putere instalată de aproximativ 710 MW, conform unui raport remis joi Bursei de valori Bucureşti.

Proiectele sunt dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables ApS, iar finalizarea tranzacţiei este estimată pentru trimestrul al doilea al anului viitor, când proiectele vor ajunge la stadiul „gata de construit („ready-to-build”).

Potrivit sursei citate, parcurile fotovoltaice se vor număra printre cele mai semnificative proiecte de acest tip din Europa de Sud-Est, putând alimenta echivalentul consumului anual a circa 280.000 gospodării din România.

„Această achiziţie vine în sprijinul realizării obiectivului strategic al OMV Petrom, de a avea o capacitate instalată de energie regenerabilă de cel puţin 1 GW, până în 2030, inclusiv prin parteneriate. În plus, ne permite să răspundem adecvat cererii din ce în ce mai mari pentru energie verde, contribuind totodată la consolidarea securităţii aprovizionării şi a rezilienţei energetice a României”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite în judeţul Teleorman, iar locaţiile alese pentru acestea au potenţial pentru randamente superioare, în ceea ce priveşte energia solară. Astfel, producţia estimată pentru 25 de ani de funcţionare este de 23.900 GWh, suficientă pentru a alimenta echivalentul consumului anual a circa 280.000 de gospodării din România. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reţeaua naţională de transport al energiei electrice.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep (barili echivalent petrol) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.