OMS se pregătește inclusiv pentru eventualitatea unui „asalt chimic” în Ucraina

Directorul pentru regiunea europeană din Organizația Mondială a Sănătății, dr. Hans Kluge, a anunțat joi că instituția se pregătește pentru eventuale „asalturi chimice” în Ucraina, un semn că ia în serios avertismentele venite atât dinspre Occident, cât și de la Moscova.

„Având în vedere incertitudinile situației actuale, nu există nicio garanție că războiul nu se va înrăutăți”, a declarat directorul regional OMS pentru Europa, într-o conferință de presă desfășurată în orașul ucrainean Liov, relatează Reuters. „OMS ia în calcul toate scenariile și își ia precauții pentru diferite situații care ar putea afecta poporul Ucrainei, de la tratamentul continuu pentru victimele în masă, până la asalturi chimice”, a continuat oficialul.

Hans Kluge a refuzat să ofere și alte detalii despre pregătirile pe care le face OMS. În aceeași conferință, care a fost întârziată de o alarmă de raid aerian, directorul OMS pentru incidente, Heather Papowitz, a spus că Ucraina este o țară industrială cu „pericole chimice” care ar putea fi lovite în timpul atacurilor.

Oficialii occidentali și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că Federația Rusă ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, cu riscul asociat ca efectele să se extindă dincolo de frontierele țării invadate de trupele ruse. Întrebat direct despre un eventual atac chimic al Rusiei împotriva Ucrainei, Kluge a spus: „Răspunsul scurt este că OMS se pregătește pentru orice eventualitate, în limitele mandatului nostru”.

O bază de date a OMS arată că, de la debutul invaziei, în Ucraina au avut loc 91 de atacuri asupra infrastructurii sanitare și că acestea au condus la moartea a 73 de persoane. Șeful reprezentanței ucrainene a OMS, Jarno Habicht, a explicat că astfel de atacuri răpesc speranța oamenilor, având în vedere că spitalele și facilitățile de acest gen „sunt locurile în care oamenii merg să fie tratați și să se vindece”.