OMS: În Europa se întrevede sfârșitul pandemiei de COVID-19
La doi ani de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, Europa ar putea intra în curând într-o „perioadă lungă de liniște” din cauza ratelor ridicate de vaccinare, a variantei mai blânde Omicron și a sfârșitului iernii, a anunțat joi OMS.
Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a spus că răgazul a fost „o încetare a focarelor care ne-ar putea aduce o pace durabilă”. „Acest context ne lasă posibilitatea unei lungi perioade de liniște”, a declarat el reporterilor joi, scrie france24.com, citat de B1 TV. Imunitatea pe scară largă prin vaccinuri și infecții, combinată cu schimbarea sezonului, pune, de asemenea, Europa într-o poziție mai bună pentru a evita orice reapariție a transmiterii, a spus el.
Varianta Omicron a devenit rapid cea mai răspândită variantă din lume, suferind o serie de mutații rezistente la vaccin și mai ales având un grad foarte mare de contagiozitate. „Chiar și cu o variantă mai virulentă” decât Omicron, a spus Kluge. „Este posibil să răspundem la noile variante care vor apărea inevitabil – fără a reinstala tipul de măsuri perturbatoare de care aveam nevoie înainte”, a spus Kluge.
Aceasta „nu înseamnă că (pandemia) sa încheiat acum”, dar „există o oportunitate singulară de a prelua controlul asupra transmiterii”, a subliniat el. El a avertizat că scenariul optimist va fi valabil doar dacă țările își vor continua campaniile de vaccinare și și-au intensificat supravegherea pentru a detecta noi variante. El a cerut, de asemenea, autorităților sanitare să protejeze grupurile de risc și să promoveze responsabilitatea individuală, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștilor.
Cu varianta mai contagioasă Omicron în circulație, infecțiile au crescut în regiunea europeană a OMS, care cuprinde 53 de țări, inclusiv unele din Asia Centrală. Aproximativ 12 milioane de cazuri noi au fost înregistrate săptămâna trecută în regiune, potrivit OMS, cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei.
Confruntate însă cu un nivel mai scăzut al spitalizărilor decât în valuri precedente, în mai multe țări europene, printre care Franța, Irlanda și Regatul Unit, au anunțat ridicarea sau reducerea considerabilă a restricțiilor, în ciuda cazurilor record sau foarte mari. Danemarca a devenit marți prima țară din Uniunea Europeană care a ridicat restricțiile interne privind Covid-19, urmată mai târziu în cursul zilei de Norvegia.
Vorbind în ajunul Zilei Mondiale împotriva Cancerului, Kluge și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „impactul catastrofal” pe care pandemia l-a avut asupra îngrijirii cancerului din întreaga lume. În ultimele trei luni ale anului 2021, screening-urile și tratamentele pentru cancer au fost întrerupte cu cinci până la 50% în toate țările chestionate, a spus el. „Situația s-a îmbunătățit din primul trimestru al anului trecut”, a spus el. „Dar efectul secundar al acestei perturbări va fi resimțit ani de zile”. El a îndemnat autoritățile europene din domeniul sănătății să profite de pauză sezonieră așteptată pentru a reduce întârzierile în serviciile de îngrijire cronică.