Odată cu scăderea pieței imobiliare și în piața materialelor de construcții se vede un mic declin. Mulți antreprenori se uită tot mai serios către mediul online

Ce faci când piața construcțiilor dă semne că începe să scadă? Construiești noi stra­tegii de business. Bazate pe online.

Fondatorul casei de comenzi de materiale de construcții Vindem-Ieftin.ro, Cosmin Răi­leanu (40 de ani), spune că primele trei luni ale acestui an au fost destul de slabe în ceea ce privește cererea de materiale de con­strucții: „Pe primele trei luni avem o scă­dere cu 50% a volumului de vânzări și a cifrei de afaceri“.

După doi ani în care vânzările au crescut continuu, este convins acum că ur­mează o perioadă în care piața va scădea, în special pe segmentul proiectelor noi de mari dimensiuni, care în cea mai mare parte au fost amânate sau chiar anulate. Și asta, nu doar pe fondul inflației, ci și al unui interes mai scăzut al populației pentru achiziția de locuințe.

Mai puțini bani

Odată cu înăsprirea criteriilor de eligibilitate pentru credite, ex­plică antreprenorul, dezvoltatorii nu s-au mai orientat către noi proiecte imobi­liare, decizând să le finalizeze pe cele pe care le aveau în derulare. „Au scăzut inclusiv renovările, mulți oameni evitând deo­cam­dată să mai facă astfel de investiții. Și au fost mai rezervați și cu achiziția unui apar­tament nou“, mai spune Răileanu.

Asta, în condițiile în care și clienții ră­mași sunt mult mai atenți la banii lor. „Încep să negocieze mai bine și solicită și va­riante alternative, mai ieftine“, detaliază Răileanu, care mai spune că a observat un nou fenomen în piață. Este vorba de apa­ri­ția unei noi categorii de clienți, care în loc să cumpere un apartament de circa 120.000-130.000 de euro, decid să-și con­stru­iască o casă în regie proprie, la costuri considerabil mai mici.

Dă exemplul a doi dintre clienții săi, care au cumpărat împreună un teren de aproxi­mativ 500 de metri pătrați, pe care au construit o casă în sistem duplex, costurile totale fiind de circa 130.000 de euro. Ten­dința de a construi o casă pe cont propriu – mai ales în mediul rural – a apărut încă din pandemie, dar a căpătat amploare în ultimele luni, Răileanu vorbind de o creș­tere cu 15% a numărului clienților săi care au recurs la o astfel de soluție.

Pe de altă parte, antreprenorul spune că în ultimul an au scăzut simțitor și inves­tițiile pentru dezvoltarea de spații de birouri, admițând însă că acest lucru nu îl afectează direct. „Noi nu lucrăm cu dezvoltatori mari, ci cu cei mai mici sau direct cu clientul final.“ Chiar și în aceste condiții, Răileanu spune că a reușit anul trecut să își atingă țintele propuse. Vindem-Ieftin.ro a încheiat 2022 cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro, față de circa 10 milioane de euro în 2021. Primul trimestru al anului în curs a venit însă cu scăderi, dar Răi­lea­nu își păstrează optimismul și crede că va reuși să revină pe creștere.

Strategie de criză

Pentru a impulsiona vânzările, a implementat o nouă stra­tegie de business, lansând platforma „Depozit Virtual“, pe care o pot accesa agenți de vânzări din toată țara. Astfel, aceștia au acces la furnizorii Vindem-Ieftin.ro și pot să oferteze de acasă potențialii clienți. Răileanu spune că până acum 25 de freelanceri au aderat la acest „Depozit Virtual“, iar până la sfârșitul anului vrea să ajungă la 50 de astfel de vânzători.

Taxa de activare în această platformă este de 1.190 de euro. După activare, cel care s-a înscris are la dispoziție timp de trei luni un mentor care să-l îndrume. Apoi trebuie să respecte standardele companiei și primește un comision proporțional cu vo­­­lumul de vânzări, din adaosul practicat de platforma Vindem-Ieftin.ro. „Acești vân­zători vor primi la sfârșit de lună o treime din adaosul nostru“, explică antreprenorul, care com­pară „Depozit Virtual“ cu un fel de Uber din domeniul materialelor de con­strucții.

O altă idee menită să crească businessul este vânzarea de beton la cifă. „Prin furnizorii noștri putem face turnări de beton di­rect din cifă oriunde în România“, pre­ci­zează Cosmin Răileanu, adău­gând că, în acest sens, a încheiat deja în­țe­legeri cu mai multe companii din domeniu, astfel că poate trimite oricând comanda direct că­tre solicitant.

Cosmin Răileanu a avut porniri an­tre­preno­riale din copilărie și are experiență în vânzarea de materiale de construcții online încă din 2014, când a înființat Vindem-Ieftin.ro. Acest business a fost gândit să funcționeze ca o casă de comenzi în mediul online pentru vânzarea de materiale de construcții, fără a avea fizic stocuri proprii.

Astfel, Cosmin Răileanu nu a avut ne­voie de propriile depozite, clienților li­vrân­du-le comenzile direct de la producătorii sau furnizorii care au parteneriate cu Vindem-Ieftin.ro. Iar ofertele de pe site-ul companiei au preț minim și preț maxim, va­loarea finală a comenzii fiind stabilită în funcție de cantitatea de materiale de con­strucții cumpărată.

După nouă ani în care a urmărit permanent trendurile pieței, Răileanu intențio­nează să speculeze orice oportunitate din piață, ținta sa fiind atingerea cifrei de afa­ceri de 100 de milioane de euro până în 2028.

Ce, cât, unde

Prețurile locuințelor au fluc­tuat ușor în a doua jumătate a lui 2022, pe fondul accesului mai greu la sursele de finanțare, piața fiind chiar modestă la începutul lui 2023, potrivit analizelor realizate de Asociația Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

  • TENDINȚĂ. Observatorii pieței consideră că, în 2023, prețurile locuințelor de până în 140.000 de euro, susținute și de programul Noua Casă, vor rămâne la același nivel sau chiar vor înregistra mici scăderi.
  • INVESTIȚII. Piața imobiliară a avut parte în 2022 de in­ves­tiții-record, de circa 1,25 miliarde de euro, fiind cu 36% peste anul precedent, potrivit celui mai nou raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE.
  • SCĂDERE. Potrivit companiei de cercetare de piață în domeniul construcțiilor Eastern European Construction Forecasting, sectorul de real estate din România va suferi o contracție de 10% până în 2024, chiar dacă rapoartele interne estimează o creștere de circa 8%-9% până în 2026.

Acest articol a apărut în numărul 161 al revistei NewMoney

FOTO: Laszlo Raduly