Observatorul Fiscal al UE: Taxarea miliardarilor ar putea genera anual 250 de miliarde de dolari

Guvernele trebuie să deschidă un nou front în combaterea evaziunii fiscale pe plan internaţional impunând o taxă minimă globală pentru miliardari, care ar putea aduce la buget 250 de miliarde de dolari anual, conform unui studiu publicat luni de Observatorul Fiscal al UE, grupul de cercetare găzduit de Facultatea de economie din Paris, transmite Agerpres.

Dacă va fi percepută, suma ar fi echivalentul a doar 2% din averea de aproape 13.000 miliarde de dolari deţinută de 2.700 de miliardari pe plan internaţional.

În prezent, impozitul personal efectiv pentru miliardari este deseori mult mai redus decât pentru alţi plătitori de taxe cu mijloace mult mai modeste, deoarece ei îşi pot pune banii în companii scoică pentru a nu plăti impozit pe venit. „În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale şi acceptabilitatea socială a impozitării”, le-a spus jurnaliştilor directorul Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman.

Instituţia estimează că impozitul personal pentru miliardarii din SUA este aproape de 0,5% şi la un nivel zero în Franţa, ţară cu o fiscalitate ridicată.

Sporirea inegalităţilor legate de avere în unele ţări alimentează solicitările ca cei mai bogaţi cetăţeni să suporte mai mult din povara fiscală deoarece finanţele publice sunt afectate sumele cheltuite în timpul pandemiei, de îmbătrânirea populaţiei şi de necesităţile uriaşe de finanţare pentru tranziţia climatică.

În bugetul SUA pe 2024 sunt incluse planuri de a impune o taxă minimă de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni, dar s-a renunţat la propunere, autorităţile fiind preocupate de ameninţările privind oprirea finanţării administraţiei federale a SUA (shutdown) şi termenele limită pentru alte finanţări.

Deşi ar putea dura ani de zile până la instituirea unei taxe minime globale pentru miliardari, Observatorul Fiscal dă ca exemplu succesele înregistrate de guverne privind sfârşitul secretului bancar şi reducerea oportunităţilor pentru corporaţii de a muta profiturile în ţări cu cu o fiscalitate scăzut.

Lansarea în 2018, lansarea schimbului automat de informaţii bancare a redus ponderea bogăţiei deţinute în paradisurile fiscale. Un acord din 2021 între 140 de ţări va limita capacitatea multinaţionalelor de a reduce nivelul impozitării mutând profiturile în ţări cu o fiscalitate scăzută, prin stabilirea unui prag minim de impozitare a corporaţiilor de 15% de anul viitor.

„Ceva ce mulţi oameni credeau că e imposibil ştim acum că poate fi de fapt realizat. Următorul pas logic este aplicarea acestei logici miliardarilor, şi nu doar multinaţionalelor”, a explicat Zucman. Acesta a dat asigurări că în absenţa unor eforturi internaţionale extinse în vederea impunerii unei taxe minime pentru miliardari, „o coaliţie de ţări entuziaste ar putea fi în fruntea adoptării unor astfel de măsuri”.

Deşi sfârşitul secretului bancar şi taxa minimă pentru corporaţii au încheiat concurenţa îndelungată între ţări privind regimul de impozitare, rămân numeroase oportunităţi pentru reducerea impozitelor. Între timp, guvernele concurează din ce în ce mai mult pentru investiţii, acordând subvenţii, chiar dacă acest lucru este mai puţin dăunător pentru bazele lor de impozitare decât numai concurenţa pentru rate scăzute de impozitare, susţine Observatorul Fiscal.