O scurtă vizită la fabrica de bani din Ardeal     

Putem spune cu mâna pe inimă că, săptămâna trecută, Banca Transilvania (BT), cel mai mare creditor din sistem, a făcut spectacol. E vorba despre rezultatele financiare pe primul semestru, anunțate prin acest comunicat. La nivel de grup, a raportat un profit cu peste 50% mai mare față de primele șase luni ale anului trecut. La nivel de bancă, performanța e mai mică, însă tot ieșită din comun: plus 40%. Potrivit Ziarului Financiar, acest profit este de șapte ori mai mare decât cel de acum zece ani, în condițiile în care cota sa de piață a crescut de patru ori. Și alte bănci de talie mare, precum BCR sau BRD, au înregistrat creșteri de două cifre, în termeni de profit, dar sunt departe de lider.

  • Tot Ziarul Financiar furnizează 11 variante de răspuns la întrebarea de ce băncile o duc atât de bine, în condițiile în care economia nu stă pe roze. Fără să îți stricăm plăcerea de a le descoperi de unul singur, îți atragem atenția asupra primei explicații. Portofoliile de credite ipotecare și imobiliare ale băncilor sunt foarte curate, în sensul că valoarea locuințelor a crescut. Astfel, creditorii nu mai trebuie să facă provizioane sau chiar să marcheze pierderi, așa cum s-a petrecut în criza din 2008-2009. De altfel, tsunami-ul financiar de acum un deceniu și jumătate a lovit cu sete în sistemul bancar, lăsând și câteva victime în urma sa. Una dintre ele – Volksbank – a fost preluată chiar de BT.
  • De asemenea, prima bancă din sistem și-a convocat acționarii să aprobe, la sfârșitul lui septembrie, distribuirea unui dividend brut în valoare de puțin peste 900 de milioane de lei (circa 180 de milioane de euro), aferente în principal profitului din 2022. Potrivit calculelor Profit.ro, randamentul dividendului net ar fi de aproximativ 5%, dacă ne raportăm la prețul de tranzacționare al acțiunii de săptămâna trecută. Banii ar urma să fie plătiți pe 6 noiembrie acționarilor înregistrați la data de 23 octombrie (ex-date – 20 octombrie).
  • La aceeași AGA va fi supus aprobării un program de obligațiuni în valoare de cel mult 1,5 miliarde de euro, cu o scadență de cel mult zece ani și cu o frecvență a cuponului anuală sau semi-anuală, aflăm din convocator. Obligațiunile ar putea fi denominate în euro, lei sau altă valută, în funcție de dobânzile pieței de la momentul respectiv. De altfel, BT a listat la BVB obligațiuni în valoare de 200 de milioane de euro, scadente peste zece ani, chiar luna trecută .

→ De reținut.  În prima parte a anului, nici BT, nici BRD nu s-au numărat printre preferatele investitorilor. Asta poate și din cauza faptului că băncile nu au acordat dividende. Nu în cash, cel puțin. BT a preferat să acorde acțiuni gratuite, printr-o majorare de capital. Banca din Cluj-Napoca avea, luni dimineața, o creștere de peste 17% pentru întreg anul 2023, iar avansul BRD era de aproape 9%. La final, poate ar mai trebui amintit că profiturile ridicate din sistemul bancar – povestea nu e valabilă doar în România – pot deveni o pradă ușoară pentru guverne (ale căror bugete sunt măcinate de deficite). Financial Times observa, în prima jumătate a lui august, că peste 30 de suprataxe (nu doar în banking) au fost implementate sau propuse în Europa, de la începutul lui 2022. Curat murdar, coane Fănică!

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune, rapoartele zilnice Zi de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081

Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!

Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.