Nu ai împlinit 30 de ani și vrei să faci 400.000 de euro pe an? Restaurează mobilă veche

Se spune că oricine și orice merită o a doua șansă. Cu atât mai mult piesele de mobilier vechi de zeci sau chiar sute de ani, a căror strălucire de altădată poate fi nu doar redată, ci chiar transformată într-o oportunitate de business.

Acest articol a apărut în numărul 34 (19 februarie – 4 martie) al revistei NewMoney

Pentru un ochi mai puțin format, stilurile de mobilă clasică precum Art Nouveau, Rococo, Chippendale, Ludovic sau Napoleon sunt greu de deosebit. Nu și pentru tânărul antreprenor Mihai Save (29 de ani), care a pus în urmă cu aproape cinci ani bazele unui atelier de recondiționare și restaurare de mobilă în București, Save­Mob, care a readus la viață piese peste care au trecut chiar și două sau trei secole. Acum, businessul său se pregă­tește să ajungă la aproape 400.000 de euro și să facă primii pași spre recu­noaș­terea internațională.

TRANSPORT și RECONDIȚIONARE. Absolvent de Politehnică, Mihai Save a avut contact cu piesele de mobilier, mai vechi sau mai noi, încă din perioada facultății, când s-a angajat la o firmă de mutări de mobilă. Cererea din piață era din ce în ce mai mare, astfel că tânărul a decis să facă primii pași spre antreprenoriat și să-și deschidă propria firmă de transport mo­bilă, extinzându-se ulterior și pe zona de depozitare.

Printre clienții săi se afla și un italian care avea un atelier de recondi­ționare și restaurare a pieselor vechi de mobilier, din lemn masiv, astfel că a avut șansa de a vedea la prima mână procesele prin care acestea treceau pentru a-și redo­bândi farmecul de odinioară.

„Mi s-a părut foarte interesant și frumos, iar eu oricum mă gândeam ce să mai fac în plus, mai ales că erau destul de mulți concurenți în domeniul transportului de mobilă. Prin 2012 am început să mă documentez online despre procesul de recondiționare și restaurare a mobilei“, povestește antreprenorul. După ce a studiat această nișă timp de un an, în 2013 și-a făcut curaj și a deschis alături de un alt partener (care s-a retras însă după un an) un atelier specializat în „salvarea“ mobilei vechi. O spune chiar prin brand-ul pe care l-a ales, SaveMob, care combină nu­mele său de familie (care în engleză în­seamnă „a salva“, n.r.) cu domeniul în care activează. „Fiindcă, practic, asta facem noi, salvăm mobila“, explică el.

Investiția inițială în primul an de func­ționare a afacerii a fost de 10.000-15.000 de euro, iar Mihai Save a pornit la drum cu doi angajați, care făceau în special re­condiționări de tapițerie. Cinci ani mai târziu, afacerea SaveMob are o echipă for­mată din 25 de oameni și recondiționează lunar cel puțin 50 de obiecte, de la piese de mobilier, ferestre, uși, până la instrumente muzicale, mașini de cusut sau chiar și obiecte bisericești. Între timp, Save a luat mai multe acreditări, inclusiv pe cea de restaurator a obiectelor de pa­trimoniu cultural, oferită de Ministerul Culturii, iar acum vrea să se înscrie la un master de conservare și restaurare de arhitectură.

FORȚĂ DE MUNCĂ. Media de vârstă a angajaților atelierului SaveMob este de aproximativ 45 de ani, iar antreprenorul spune că recrutarea echipei sale nu a fost un proces chiar atât de dificil, în ciuda fap­tului că, în mai toate industriile, angajatorii se confruntă cu o criză a forței de muncă care se acutizează de la an la an. „Restaurarea de mobilă este un domeniu mult mai atractiv, pentru că îți permite să fii creativ, să găsești soluții pentru a re­con­­diționa o piesă care uneori are sute de ani. Într-o fabrică de mobilă, poți ajunge să faci aceeași piesă de mobilier chiar și luni la rând, ceea ce nu lasă prea mult loc pentru creativitate“, explică Mihai Save motivul pentru care a găsit cu ușu­rință anga­jați care aveau deja o expe­riență con­si­de­rabilă.

Antreprenorul dă și câteva exemple de pre­țuri pentru recondiționarea sau restaurarea pieselor de mobilier: în cazul unui birou, costul poate începe de la 1.500 de lei și poate ajunge chiar la 4.600 de lei, în timp ce o masă poate fi rea­dusă la viață cu o sumă cuprinsă între 1.500 de lei și 3.000 de lei. Bineînțeles, prețul și durata de realizare a procesului de recon­diționare depind de vechimea și de gra­dul de deteriorare al pieselor. Spre exemplu, recondiționarea unei mobile de su­­fra­gerie poate dura o lună și jumătate, în timp ce în cazul ușilor și ferestrelor dintr-o casă istorică, procesul se poate realiza pe parcursul mai multor luni.

Dacă e să facă un bilanț, antreprenorul spune că el și echipa sa au refăcut peste 10.000 de obiecte până acum, iar cele mai vechi piese care le-au trecut prin mâini au fost niște uși de muzeu, cu o istorie de peste 300 de ani. Pe lângă persoane fizice, SaveMob are printre clienți și designeri sau birouri de arhitectură, hoteluri, muzee sau restaurante.

EXPANSIUNE INTERNAȚIONALĂ. Iar printre planurile de expansiune ale antreprenorului pentru anul acesta se numără și deschiderea unui magazin online, unde va vinde piese de mobilier vechi, dar deja recondiționate. Dacă în momentul de față aceste obiecte generează circa 10% din venituri, ponderea lor în venituri ar putea crește anul acesta la 20%. „Cererea este din ce în ce mai mare, designerii și arhi­tecții caută din ce în ce mai des astfel de piese pentru amenajarea locuințelor“, spune Mihai Save.

Mai mult, prin intermediul acestui ma­ga­zin online poate deschide porțile unei piețe mult mai mari – cea internațională. De altfel, antreprenorul speră pentru 2018 la o dublare a cifrei de afaceri a SaveMob – după un 2017 în care a ajuns la 180.000 de euro –, atât pe fondul deschiderii ma­ga­zinului online, cât și al faptului că de anul trecut compania a înce­put să re­s­taureze uși și ferestre pentru case de pa­trimoniu, contractele pentru astfel de activități ajungând chiar și la 20.000-30.000 de euro fiecare.

„Am început să mergem și la târguri și evenimente de specialitate, inclusiv în străi­nătate. De altfel, în câțiva ani văd bu­si­nessul acesta crescând și la nivel inter­na­țional“, mărturisește antrepreno­rul. Până la urmă, piesele de mobilier au de­pășit de mult toate granițele, fie ele fizice sau temporale.

MAȘINA TIMPULUI

Prin mâinile angajaților de la atelierul de recondiționare și restaurare SaveMob au trecut de-a lungul timpului peste 10.000 de obiecte ce au fost readuse la viață.

  • Trei secole. Cele mai vechi obiecte restaurate de atelierul antreprenorului Mihai Save sunt niște uși de muzeu cu o istorie de circa 300 de ani.
  • Business. Cifra de afaceri a SaveMob s-a ridicat anul trecut la 180.000 de euro, iar pentru 2018 estimările indică o dublare a veniturilor. Cea mai mare parte a clienților atelierului lui Mihai Save, aproximativ 90%, sunt din București.
  • Magazin online. Antreprenorul vrea să deschidă anul acesta un magazin online unde va vinde piese de mobilier deja restaurate și recondiționate.
  • Experiență. Echipa SaveMob este formată din 25 de persoane, a căror vârstă medie este de circa 45 de ani.
  • Jucători. Printre atelierele care restaurează și recondiționează mobilă se numără și restaurare-mobila.ro sau Lenghel Brașov.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *