Noi alerte de la ANM! Un ciclon puternic ajunge şi în România

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă vreme rea în aproape toată țara, cu furtuni şi ploi torențiale.

Un ciclon islandez care a ajuns în Marea Mediterană a adus precipitații importante pe continentul european și se va face simțit și în România. Urmează un weekend ploios, cu o scădere accentuată a temperaturii.

Astfel, începând de sâmbătă, 14 septembrie, zona de joasă presiune se va muta spre est, astfel că aerul rece va pătrunde și la noi, mai ales în vest și sud-vest, informează meteo&radar.

Temperaturile vor scădea brusc în vest, nord și centru, chiar și cu 10-15 grade Celsius în doar 24 de ore. De sâmbătă până luni, vremea va fi chiar rece în Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana, unde maximele vor fi cuprinse între 10 și 16 grade Celsius.
În zonele înalte de munte, în masive precum Retezat, Godeanu sau Parâng, ploile se vor transforma, trecător, în lapovițe și ninsori, la altitudini de peste 2.000 de metri.
ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până sâmbătă după-amiaza în nouă judeţe, precum şi un Cod galben de vreme instabilă, ce vizează peste jumătate din ţară.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 13 septembrie, ora 18:00 – 14 septembrie, ora 15:00, pe fondul avertizării Cod portocaliu, în judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Iaşi, Botoşani şi Suceava vor fi perioade cu averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 40 – 60 l/mp şi, izolat, de peste 70 – 80 l/mp.

Totodată, în perioada 13 septembrie, ora 15:00 – 14 septembrie, ora 18:00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică şi averse însemnate cantitativ în zone din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei şi al Munteniei.

Astfel, pe areale din judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea se vor semnala descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55 – 65 km/h, iar în intervale scurte de timp se vor acumula 20 – 25 de litri de apă/mp, izolat chiar şi peste 40 – 50 l/mp, potrivit Agerpres.

Vreme în răcire şi în București

Pe parcursul zilei de vineri vremea va deveni călduroasă după-amiaza, când se va înregistra o temperatură maximă de 30…31 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară și noaptea, când vor fi intervale cu averse, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil descărcări electrice. Temperatura minimă va fi de 15…17 grade.

Vremea se va răci de sâmbătă, cu temperaturi maxime de 23…24 de grade. În prima parte a zilei cerul va avea înnorări și probabilitatea de ploaie va fi ridicată, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla în general moderat.