Nicuşor Dan: Există 23 de motive de nelegalitate la PUZ-urile de sector
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, miercuri, că s-au identificat 23 de motive de nelegalitate la PUZ-urile de sector şi va cere prefectului atacarea lor în instanţă. Primarul a explicat că nu există câteva probleme punctuale la aceste PUZ-uri care ar putea fi corectate, ci este vorba despre faptul că ”aceste PUZ-uri sunt fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren”.
”O să cer prefectului municipiului Bucureşti să atace în instaţă cele 5 PUZ-uri de sector. În momentul în care el o face, ele vor fi suspendate şi prin acţiunea prefectului”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă primarul general Nicuşor Dan.
Acesta a explicat că PUZ-urile au probleme fundamentale.
”Vă spun în momentul acesta doar atât: am identificat 23 de motive de nelegalitate pe cele cinci PUZ-uri de sector şi avem un raport asupra oportunităţii urbanistice a celor cinci PUZ-uri de sector întocmit de o echipă de urbanişti care spun, în esenţă, că aceste PUZ-uri nu au nişte probleme punctuale, cum ar fi un număr de, să zicem, o sută de terenuri la care schimb funcţiunea din spaţiu verde în spaţiu construibil, ci aceste PUZ-uri sunt fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren şi nu se pune problema ca ele să fie amendate parţial”, a precizat primarul.
Nicușor Dan: ”Urbanismul din Bucureşti este o golănie”
”Aşa cum am spus, urbanismul din Bucureşti în ultimii 15 ani a fost o golănie şi apogeul golăniei este constituit de aceste PUZ-uri de sector. Ce fac aceste PUZ-uri de sector? Avem aici un exemplu: avem strada Matei Voievod – case parter, un etaj, două etaje, trei etaje – pe această stradă se propun imobile de 14 etaje pe o stradă cu profil de 7 metri. Înţelegem cu toţii ce înseamnă asta pentru traficul de pe această stradă şi mai înţelegem ce înseamnă pentru un locuitor, un cetăţean al Bucureştiului care şi-a cumpărat o casă pe strada asta, pentru a trăi într-un cartier liniştit. Şi el, cu banii lui de o viaţă, s-a dus şi şi-a cumpărat casă de pe strada asta pe care a plătit-o cu mai mult decât o casă dintr-o zonă aglomerată din Bucureşti, ca să aibă o viaţă liniştită. Dacă PUZ-ul Sector 2 rămâne în, vigoare mâine vecinul poate să construiască 15 etaje, să se uite la el în curte toţi cei 300 de noi vecini ai lui. Asta este o problemă”, a mai afirmat primarul.
Acesta a făcut referire şi la trafic.
”A doua problemă este (…) că noi trăim deja într-un oraş pe care-l vedem că nu face faţă la trafic. În acest moment, oraşul ăsta are mar probleme de trafic pentru că este prea dens faţă de reţeaua stradală pe care o are şi fiecare dintre aceste PUZ-uri de sector propun, nici mai mult nici mai puţin, decât densificarea şi mai mult a oraşului. (…) E vorba de a densifica suprafeţe uriaşe ale acestui oraş pentru a face traficul şi mai insuportabil decât este în momentul acesta”, a adăugat primarul.
Nicuşor Dan a arătat că terenuri libere în oraş, la câţiva kilometri de zone bune, pot fi alocate construcţiilor, însă cu o ”planificare urbană” în sensul în care să se prevadă nu doar locuinţe ci şi şcoli, zone verzi, unităţi sanitare, fapt care nu se întâmplă acum pe cele mai multe dintre terenuri.
El a menţionat în acest context că locurile în care se construieşte intens fără astfel de se vor transforma în 20 de ani în ”ghetouri”, atunci când standardul de locuire va creşte.
Edilul a făcut referire şi la faptul că PUZ-urile de sector duc la pierderea spaţiilor verzi, subliniind că măsura de suspendare a acestor planuri a fost apreciată de Comisia Europeană ”ca schimbare a atitudinii municipalităţii faţă de problematica poluării din Bucureşti”.
Nicuşor Dan a vorbit şi despre ”problema securităţii investiţionale” ridicată de actualele planuri urbanistice zonale care sunt suspendate, el arătând că cinci din şapte planuri – el arătând că au fost şapte fiindcă doar la sectorul şase au existat trei PUZ-uri în ultimii 8 ani – au fost anulate de instanţă.
”Cum e posibil ca din şapte PUZ-uri de sector cinci să fie anulate de instanţă? Adică tu reglementezi pentru sute de mii de oameni şi ştii de la început că dai o documentaţie ilegală şi îi pui pe oamenii ăştia în situaţia şă-şi obţină o autorizaţie de construire şi după acea să vină o hotărâre a instanţei şi să spună că este ilegală. E pur şi simplu inadmisibil că procedezi în felul ăsta şi asta e motivul pentru care, cu puţin excepţii nu avem mari dezvoltatori imobiliari recunoscuţi internaţional în Bucureşti. Pentru că ei vor să vină să participe la o competiţie economică corectă, civilizată şi nu vor să vină într-o junglă în care regulile sunt impredictibile şi să rişte să-şi piardă banii într-o astfel de competiţie incorectă”, a mai afirmat primarul.