Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a fost reținut de poliție

nicolas sarkozy mediafax newmoney

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, în perioada 2007-2012, a fost reținut de autoritățile franceze. El este audiat, în prezent, la sediul poliției din Nanterre, în legătură cu suspiciunea de finanțare ilegală care planează asupra campaniei sale electorale prin care a câștigat alegerile prezidențiale de acum 11 ani, transmite cotidianul Le Monde.

Nicolas Sarkozy, care ar putea sta până la 48 de ore în custodia poliției, este acuzat că ar fi primit bani din partea lui Muammar al-Gaddafi, fostul dictator libian, capturat și omorât în timpul revoluției din 2011. Suma despre care vorbesc procurorii francezi se ridică la 50 de milioane de euro, bani pe care Sarkozy i-ar fi primit printr-un intermediar, pentru a-și finanța campania electorală prin care a câștigat alegerile pentru fotoliul de președinte al Franței.

Citiți și: Darius Vâlcov, numit consilier al noului premier. Vă mai amintiți de politicianul care ascundea tablouri în pereți falși?

Este prima dată când Nicolas Sarkozy este audiat cu privire la acest scandal, de când o anchetă judiciară a fost deschisă în 2013. Ancheta a fost încredinţată mai multor judecători de instrucţie din centrul financiar din Paris.

În 2016, un om de afaceri franco-libanez, Ziad Takieddine, a dezvăluit că în anul 2007 le-a adus lui Sarkozy și directorului său de campanie cinci valize cu bani din partea lui Muammar al-Gaddafi.

În 2014, fostul lider de la Palatul Élysée denunța o „instrumentalizare politică a justiției” în acest dosar în care este implicat. Totodată, Sarkozy a precizat că niciodată nu a comis „un act contrar principiilor republicane sau ale statului de drept”, potrivit AFP.

 

 


FOTO: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *