Nelu Tătaru: În luna ianuarie vom primi 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în perioada dintre Crăciun și Anul nou. Vaccinarea va fi organizată în centre precum Romexpo sau Arena Națională.

Acesta a reamintit că vaccinarea nu este obligatorie, ci voluntară şi se va efectua gratuit. „Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat. (…) Ajungem la acea imunizare în care 60 – 70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese”, a spus Tătaru la Digi 24.

O primă tranşă simbolică de 10.000 de doze

Potrivit acestuia, în perioada dintre Crăciun şi Revelion va ajunge o primă tranşă simbolică de 10.000 de doze. „Din acel moment, ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă simbolică de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane, pe care o vom dirija către secţiile de boli infecţioase”, a explicat ministrul Sănătăţii.

„Vom primi eşalonat doze în fiecare lună, începând cu luna ianuarie, 600.000 de doze pentru 300.000 de persoane şi vom începe cu personalul medical din unităţile clinice publice şi private. În general, la fel va fi şi a doua lună, noi sperăm spre un milion şi atunci să putem merge şi spre celelalte categorii, urmând ca populaţia generală să intre din martie-aprilie pentru aceste vaccinări, ajungând până în luna iunie. (…) În primele trei luni intră personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii. De abia apoi intră ceilalţi. (…) Acest vaccin poate sta pe urmă cinci zile la temperatură de 2 – 8 grade Celsius, când va putea fi şi vaccinat. Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin”.

Unde se va desfășura campania de vaccinare

„În Bucureşti vor fi 32 de centre de vaccinare, la început. S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. (…) Ne gândim la Romexpo, ne gândim la Arena Naţională, în care vor fi mai multe cabinete de vaccinare. (…) Preconizăm ca la un centru mare cum este Arena Naţională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenţi medicali care vor face acel vaccin, având zona de aşteptare, unde se completează acel chestionar, se obţine un consimţământ, medicul verifică bolile concomitente, verifică o stare alergică, iar apoi o altă zonă post-vaccinare în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute pentru a putea fi observat şi evaluat să nu avem evenimente sau simptomatologie imediată”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„Dacă nu au în acest moment boala se pot vaccina. În acest moment, vaccinarea se face şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut boala, dar nu la cei care trec prin boală în acest moment. Medicii de familie vor face în aceste centre de vaccinare, nu în cabinetul medicului de familie. Sunt medici care vor fi arondaţi acestor centre de vaccinare. În general, la evaluările pe care le-am făcut, peste 1.500 de medici vor fi în aceste centre de vaccinare. (…) În acest moment se face o catagrafiere”, a mai explicat el.

„În perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o primă tranșă „simbolică” de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane, pe care le vom dirija către secțiile de boli infecțioase”, a mai spus ministrul.

„S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. În București, ne gândim la Romexpo sau Arena Națională. Preconizăm ca într-un centru mare cum este Arena Națională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, având zone de așteptare, unde se dă acel chestionar, se obține un consimțământ informat. Medicul verifică bolile concomitente, verifică posibila stare alergică, iar apoi va mai fi o altă zonă post-vaccinare, în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute, pentru a putea fi observat și evaluat”, a completat Nelu Tătaru.