Modificări importante în privinţa pensionării

Din 2021, parlamentarii au luat decizia de a renunța la pensiile anticipate simple, așadar vor exista numai pensii anticipate parțial. Astfel, 2020 este ultimul an în care cetățenii români mai pot depune actele pentru pensia anticipată simplă acordată în baza Legii nr. 263/2010.

Din 2021 nu va mai exista pensia anticipată, ci doar pensia anticipată parțial care are loc cu o diminuare a sumei de bani. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii le permite atât femeilor, cât și bărbaților să iasă mai devreme la pensie. În momentul de față pensia anticipată simplă nu presupune penalizări la suma de bani.

Ce înseamnă pensia anticipată parțial

Legislația pensiilor stabilește existența a două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată parțială. Diferența esențială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține, explică site-ul Avocatnet.ro.

Pensia anticipată parțial presupune că femeile și bărbații se pot pensiona cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Potrivit Legii pensiilor persoanele care aleg pensionarea anticipată parțial vor avea o diminuare a pensiei pentru fiecare lună de anticipare.

Așadar, pensia anticipată parțial înseamnă că pensionarea are loc cu o diminuare a pensiei până când se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă. În acest punct va avea loc recalcularea automată a pensiei.

Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în calcul anii de studii superioare sau perioada de serviciu militar.

Ce înseamnă pensia anticipată

Legislația în vigoare prevede ca femeile care vor să iasă la pensie trebuie să aibă stagiul de cotizare de 35 de ani complet, precum și vârsta de pensionare de 63 de ani.

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maxim 5 ani față de vârsta standard de pensionare dacă au un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât stagiul de cotizare complet cerut de lege. În plus, reducerea vârstei de pensionare anticipată nu se poate cumula cu o altă reducere din Legea Pensiilor.

Vârsta standard de pensionare pentru femeile din România este de 61 de ani și 3 luni, în timp ce stagiul de cotizare complet este de 31 de ani și 3 luni. Până la sfârșitul lui 2020 aceste valori urmează să crească și vor ajunge la 61 de ani și 5 luni vârsta de pensionare, respectiv 31 de ani și 5 luni stagiul de cotizare.

Spre exemplu, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat anul acesta va trebui să aibă un stagiu de cotizare de 39 de ani și 3 luni ((31 de ani și trei luni + cei opt ani ceruți prin lege). Pensia anticipată nu va fi penalizată devenind automată anticipată pentru limită de vârstă, fără cereri speciale la casa de pensie.

În cazul bărbaților, de exemplu, pensia anticipată se obține cu o vechime minimă de 43 de ani, iar pensia anticipată parțială – cu o vechime minimă de 35 de ani.

Vârsta de pensionare poate fi verificată pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice de către fiecare persoană care trebuie să introducă în casete data naşterii şi să bifeze sexul.