Moarte suspectă. Ministrul Sănătății trimite echipa de control la Spitalul Judeţean Brăila

Noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a dispus un control fulger la Spitalul Judeţean din Brăila pentru cercetarea condiţiilor în care a fost îngrijită o tânără de 19 ani care a murit la o lună după ce a născut.

Ministrul a solicitat reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Brăila să înceapă de urgenţă verificările în acest caz, după ce medicii legiști au constatat  că tinerei i-a rămas un rest de placentă în organism.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri într-un comunicat de presă că echipa de control va verifica respectarea calităţii actului medical pentru pacient, a protocoalelor şi a circuitului pacientului, condiţiile igienico-sanitare, conform competenţelor. Concluziile acţiunii de control vor fi făcute publice, anunţă MS într-un comunicat.

Fata a acuzat dureri

Mama tinerei decedate a declarat că săptămâna trecută, la o lună de la naştere, fata a acuzat dureri şi a fost dusă cu ambulanţa la Spitalul nr. 3, unde i s-a pus diagnosticul de discopatie lombară, a primit tratament antiinflamator şi a fost trimisă acasă.

„Vineri am plecat de la faptul că o durea un picior, apoi nu se mai putea mişca. Am chemat salvarea care a fost înştiinţată că fata e lăuză, trebuia să o ducă la maternitate. Au dus-o la spitalul 3, acolo i-au făcut radiografie unde s-a pus diagnosticul de discopatie lombară, i-au dat tratament antiinflamator şi au trimis-o acasă. A doua zi m-a sunat şi m-a chemat, mi-a spus că moare, avea dureri îngrozitoare”, a declarat spune mama tinerei.

A doua zi, starea tinerei s-a agravat şi a a fost transportată cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-a pus diagnosticul de meningită.

braila deces

Primele date ale necropsiei arată că un rest de placentă de aproximativ 2 cmp, uitat în organism în momentul naşterii, ar fi declanşat septicemia.

Medicii care au consultat-o i-au spus că, de fapt, nu ar avea nimic și au trimis-o acasă. Familia cere acum să i se facă dreptate, cazul provocând o revoltă printre localnicii din Brăila. Mai mulți dintre ei au protestat, aseară, în fața Spitalului Județean.

Dosar penal in rem şi anchetă internă la spital

Direcţia de Sănătate Publică Brăila a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la acest caz, în vreme ce Poliţia a confirmat că a deschis un dosar penal „in rem” (doar cu privire la fapte, deocamdată) pentru ucidere din culpă.La rândul său, conducerea Spitalului Judeţean Brăila a anunţat că a demarat o anchetă:

„Am solicitat comisiei de analize decese intraspitaceliceşti din cadrul spitalului analiza acestui caz şi când vom avea un răspuns vă vom transmite. Analizăm acest deces să vedem care au fost problemele care au dus la moartea tinerei. Nu vizăm niciun doctor deocamdată, doar analizăm acum acest deces”, a declarat directorul medical al spitalului brăilean, Alina Neacşu.