Ministerul Sănătăţii extinde posibilităţile de pregătire a medicilor rezidenţi
Ministerul Sănătății demarează mâine procesul de repartiție a candidaților admiși la concursul de intrare în Rezidențiat, sesiunea din 8 decembrie 2019.
Timp de trei zile, până în data de 19 decembrie 2019, toți candidații care au obținut minim 60% din punctajul maxim realizat pe fiecare domeniu, pe țară vor alegere locurile/posturile în specialitate, precum şi centrele de pregătire. Ca în fiecare an, repartiția se face prin teleconferință.
Pentru sesiunea 2019-2020, Ministerul Sănătății a alocat, suplimentar, 2448 locuri, din care 936 pentru domeniul medicină, 1052 pentru domeniul medicină dentară și 460 pentru farmacie.
De asemenea, au fost identificate noi posibilități de pregătire, iar prin ultimele reglementări adoptate de Guvern a fost creat și cadrul legal care să permită formarea unui număr record de rezidenți, atât în spitalele județene, unități medicale private si unitati medico- militare.
Pentru suplimentarea numărului de locuri au fost luate în calcul toate unitățile de învățământ superior medical acreditate.
“În condițiile unei resurse umană deficitare în sistemul medical, echipa Ministerului Sănătății a îndeplinit primul obiectiv pe care l-am avut stabilit în programul de guvernare. Este prima oară, după 30 de ani, în care au fost asigurate locurile pentru toți cei care au obținut punctajul de trecere.
Am suplimentat locuri pentru mai multe specialități, în special cele deficitare, ca de exemplu pediatrie, medicină de urgență, ATI, medicină de familie, epidemiologie etc. Practic am început implementarea primelor măsuri pentru a ține tinerii rezidenți în țară”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat de presă al MS.
Lista locurilor, inclusiv cele suplimentate, se găsește pe pagina oficială de rezidențiat www.rezidentiat.ms.ro.
Lista posturilor publicate inițial a rămas nemodificată.
Rezidenţiatul se va putea face şi în unităţile sanitare private
Potrivit Legii 197/31.10.2019, spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi.
De asemenea, o altă prevedere introdusă e referă la faptul că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.
MS va pune la dispoziţie o adresă de e-mail, special creată pentru cei care doresc consultanţă cu privire la alegerea locului unde îşi vor definitiva pregătirea de specialitate, precum şi un număr special de telefon. La CRUSP va exista până în luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informări şi consultări.