Ministerul Finanţelor extinde pachetul de măsuri pentru finanţarea afacerilor. Modificări la schema de ajutor

Ministerul Finanţelor anunţă că extinde pachetul de măsuri pentru finanţarea afacerilor din România şi propune eficientizarea procesului de implementare a schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investiţiilor cu impact major în economie.

”Ministerul Finanţelor extinde pachetul de măsuri pentru finanţarea afacerilor din România şi propune eficientizarea procesului de implementare a schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investiţiilor cu impact major în economie. Schimbările vizează finanţarea proiectelor de investiţii majore şi diminuarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane şi financiare”, anunţă ministerul.

Astfel, se propune ridicarea plafonului maxim al investiţiei de la unu la cinci milioane euro, pentru ca ajutorul de stat să fie acordat sectoarelor strategice din economie care realizează investiţii în active fixe de înaltă tehnologie şi cu valoare adăugată mare.

Totodată, va fi prelungit termenul maxim de analiză la 90 zile lucrătoare, atât pentru cererile de acord pentru finanţare, cât şi pentru cererile de plată. Modificarea este necesară din considerente administrative, dar şi pentru a permite scurtarea termenului maxim pentru verificarea şi evaluarea informaţiilor şi a documentelor justificative solicitate la 30 zile lucrătoare.

De asemenea, cererile de acord pentru finanţare vor fi analizate pe baza unui punctaj, care evaluează atingerea obiectivului schemei, încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz.

“Am modificat schema de ajutor de stat 807/2014 pentru a o adapta la evoluţia pieţei şi la provocările cărora trebuie să facă faţă oamenii de afaceri în România. Acum este necesar să finanţăm acele investiţii cu impact major în economie, similar cu pachetul de 17,5 miliarde lei dedicat companiilor mici şi mijlocii din primul trimestru al acestui an. Sunt convins că prezenta schemă de ajutor de stat alături de programele deja aprobate, respectiv IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT şi INNOVATION, IMM Invest şi Agro IMM Invest vor asigura o finanţare importantă a economiei în prima parte a acestui an, urmând să elaboram noi scheme de sprijin şi programe foarte necesare economiei româneşti”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanţare va fi de 30 zile lucrătoare, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de operatori economici. Frecvenţa sesiunilor de depunere va fi de 30 de zile, pentru a exista posibilitatea desfăşurării mai multor sesiuni de depunere într-un an calendaristic.