Ministerul Educaţiei, apel în ceasul al 12-lea la anularea grevei generale a dascălilor

Ministerul Educaţiei a transmis, vineri seară, că se fac toate demersurile pentru a nu se ajunge la greva generală anunţată de sindicate pentru luni.

De asemenea, instituţia precizează că s-a discutat cu inspectorii şcolari generali şi se face apel la responsabilitatea directorilor de şcoli pentru ca procesul educaţional să continue, iar elevii să fie în siguranţă în unităţile de învăţământ.

”Ministerul Educaţiei ia toate măsurile prevăzute de cadrul legal, ce intră în domeniul său de competenţă, pentru a evita declanşarea grevei generale începând cu 22 mai 2023. În acelaşi timp, suntem preocupaţi si întreprindem demersurile necesare pentru protejarea dreptului la educaţie al elevilor”, a transmis, vineri seară, instituţia condusă de Ligia Deca.

Videoconferinţă cu inspectoratele şcolare judeţene

Sursa citată de News.ro a precizat că a existat, în cursul zilei de vineri, o videoconferinţă cu inspectoratele şcolare judeţene. ”Le-am prezentat cadrul general al dialogului social şi le-am transmis să monitorizeze constant modul în care se derulează activitatea educaţională la nivelul judeţelor, comunicând permanent cu toţi actorii implicaţi în procesul educaţional.

În acest demers, contăm şi pe responsabilitatea directorilor fiecărei unităţi de învăţământ. Unităţile de învăţământ trebuie să le comunice permanent părinţilor informaţiile necesare privind derularea activităţilor didactice, eventualele reorganizări de program sau modificări în capacitatea de supraveghere a elevilor pe durata prezenţei în spaţiul şcolii.

Facem toate eforturile ca procesul educaţional să continue, iar elevii să fie în siguranţă în unităţile de învăţământ”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că va continua dialogul ”constant şi deschis cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar, pentru a găsi cele mai bune soluţii în baza Legii dialogului social nr. 367/2022”.

”Reamintim că responsabilitatea Ministerului Educaţiei este atât faţă de angajaţii din sistem, cât şi faţă de milioanele de elevi şi părinţi din România”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.