Pașii deja făcuți de Mihai Filip către expansiunea internațională îi duc businessul OVES Enterprise spre pragul de zece milioane de euro în 2023
Cu o valoare totală a investițiilor calculată la trei milioane de euro în acest an, pe diferite paliere ale businessului, OVES Enterprise, companie de dezvoltare de software din Cluj-Napoca, înființată în 2015 de Mihai Filip, tocmai a deschis cel de-al doilea birou al său din SUA (în Washington, DC) și ia în calcul alte două deschideri, în Arizona și în New York, pentru viitorul apropiat.
„Ne propunem să ajungem în punctul în care piața din SUA să reprezinte 60% din cifra de afaceri. Iar ca valoare țintim ca, în trei ani, această piață să ajungă la 20-30 de milioane de euro pe an“, punctează antreprenorul. OVES Enterprise este prezentă în SUA de la finalul anului trecut, când a deschis un birou în Silicon Valley.
Potențial și flexibilitate
Despre ultima deschidere din Statele Unite, printr-o investiție estimată la 250.000 de euro – ce include cheltuieli cu documentele și taxele locale, precum și chiria spațiului aferentă primului an –, Mihai Filip este de părere că „va accelera extinderea OVES Enterprise în industria de defence (apărare, n.r.), care se află între prioritățile din prezent, mai ales că regiunea Washington-Virginia este polul dezvoltării celor mai mari jucători în această direcție“.
Compania are deja proiecte și în alte domenii la nivelul pieței americane, inclusiv în servicii medicale și e-commerce, urmărind să acceseze segmente noi, precum aeronautică și energie verde.
Până la finalul anului, Filip estimează că aproximativ 30-40% din cifra de afaceri a companiei va fi generată de businessul din SUA. „Avem trei verticale: servicii, defence și produs. Cea mai mare parte este cea de servicii, dar zona de defence are potențial foarte mare și este unul dintre driverii (motoarele, n.r.) extinderii în SUA. Sunt foarte interesat și de zona de producție de echipament militar, cum ar fi partea de drone. Deci, este foarte posibil să trecem din zona de soft în zona de producție. Sau să le facem pe ambele, ca un pachet complex“, mai spune el.
În acest moment, compania are în afara granițelor șase birouri – trei în Europa, două în SUA și unul în Dubai –, cu perspectiva de a deschide încă două-trei până la finalul anului. „Planurile sunt flexibile. Trebuie să analizăm oportunitățile pe care ni le oferă dinamica pieței în acest semestru. Cât privește valoarea totală a investițiilor din 2023, am bugetat trei milioane de euro și punem accentul pe inovație, pe lansarea de produse proprii și pe extinderea internațională“, mai spune Mihai Filip. „Nu excludem să deschidem un birou și în partea de nord a Europei, cel mai probabil în Suedia, care este poartă de intrare către țările nordice. Și Franța rămâne o țară interesantă pentru noi, cu foarte multe posibilități în zona de tech. Totodată, avem un partener din Asia care dorește să deschidem un office acolo – explorăm și această opțiune.“
Pragul de zece milioane
OVES Enterprise a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ șapte milioane de euro, pentru 2023 estimându-se venituri de zece milioane de euro. „Față de finalul anului trecut, când am anunțat dublarea cifrei de afaceri în 2023, pe fondul contextului economic global am reajustat estimarea. Marja de profit este de aproximativ 20%“, detaliază antreprenorul.
În ultimul timp, ponderea clienților din România a crescut, ajungând la circa 60%, cei mai mulți fiind din segmentul bancar, însă compania are proiecte și în domenii precum servicii medicale, automotive sau telecomunicații.
Sistemul bancar trece printr-un proces accelerat de digitalizare, investițiile făcute în acest sens de bănci și de companiile fintech înregistrând anul trecut o creștere de aproximativ 30%. Proporție despre care Filip spune că se va menține și în 2023, cu o probabilitate foarte mare să accelereze pe final de an.
Ce digitalizează băncile? User interface și user experience se află în top, majoritatea instituțiilor dorind să îmbunătățească aplicațiile (mobile și desktop), pentru a le face mai atractive și mai ușor de folosit. Securitatea este, de asemenea, un subiect aflat în atenția băncilor, acestea căutând noi metode de identificare a vulnerablităților și de prevenție și limitare a atacurilor cibernetice
. „Acum se verifică tot mai atent traseul banilor și proveniența acestora, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Iar băncile încearcă folosirea tehnologiei blockchain în realizarea plăților din motive de privacy, siguranță. Totodată, băncile au început să îmbunătățească partea de consultanță și acordarea de credite online cu ajutorul AI-ului (inteligenței artificiale, n.r.).“
Și pentru proiectele din industria serviciilor medicale sunt așteptate creșteri, chiar dacă, în prezent, din cele opt proiecte OVES Enterprise aflate în derulare, doar unul este pentru o companie din piața locală. „În România, trebuie mai întâi să digitalizăm spitalele, să renunțăm la foaie și pix, și abia apoi putem vorbi de inovație. În plus, interesul investițional din partea furnizorilor de servicii de healthcare din România este unul foarte redus, ca și complexitatea eventualelor proiecte“, spune Mihai Filip.
La nivel internațional, lucrurile sunt însă complet diferite, furnizorii de servicii medicale punând accentul pe inovație, pe proiecte de date, pe soluții care ajută la predicții în materie de evoluție a afecțiunilor, precum și pe soluții de creștere a prevenției. Investițiile în software sunt în top 5 priorități pentru aproximativ 80% dintre companiile de servicii medicale la nivel mondial, potrivit celui mai recent raport al firmei de consultanță Bain & Company.
În 2023, peste 95% dintre furnizorii de servicii medicale la nivel mondial estimează că vor face noi investiții în software, o treime dintre aceștia plănuind investiții semnificative.
„Iar aproximativ 35% dintre furnizori spun că, din cauza mediului economic actual, intenționează să cheltuiască mai mult decât de obicei în următoarele 12 luni, deoarece caută să îmbunătățească productivitatea și eficiența, pentru a face față presiunii în creștere pe marjele de profit și problemelor din sfera forței de muncă.“
Conform informațiilor OVES Enterprise, cel puțin la momentul de față, proiectele care vizează această industrie sunt de amploare și se întind pe un termen mai lung, chiar și până la patru ani.
În prezent, pentru compania lui Mihai Filip, segmentul serviciilor medicale reprezintă circa 17% din cifra de afaceri, compania estimând o pondere similară și pentru 2023.
Acest articol a apărut în numărul 165 al revistei NewMoney