Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de presupuse încălcări ale legii stricte privind conţinutul online a blocului, privind riscurile pentru siguranţa copiilor.

Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a anunţat că investighează dacă platformele Facebook şi Instagram ale gigantului reţelelor sociale ”pot stimula dependenţa comportamentală la copii, precum şi să creeze aşa-numitele ”efecte vizuină de iepure”.

Comisia a adăugat că este îngrijorată de verificările vârstei pe platformele Meta, precum şi de riscurile de confidenţialitate legate de algoritmii de recomandare ai companiei, transmite CNBC, potrivit News.ro.

Demersuri pentru protejarea copiilor

”Vrem ca tinerii să aibă online experienţe sigure, adecvate vârstei şi am petrecut un deceniu dezvoltând peste 50 de instrumente şi politici menite să-i protejeze. Aceasta este o provocare cu care se confruntă întreaga industrie şi aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim detaliile muncii noastre cu Comisia Europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, prin e-mail.”

Comisia a spus că decizia sa de a iniţia o investigaţie vine din spatele unei analize preliminare a raportului de evaluare a riscurilor, furnizată de Meta în septembrie 2023.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piaţa internă, a declarat într-un comunicat că autoritatea de reglementare ”nu este convinsă [că Meta] a făcut suficient pentru a respecta obligaţiile DSA pentru a atenua riscurile de efecte negative asupra sănătăţii fizice şi mentale a tinerilor europeni pe platformele sale.”

UE va desfăşura ”cu prioritate”o investigaţie aprofundată asupra măsurilor de protecţie a copilului ale Meta. Blocul poate continua să adune dovezi prin solicitări de informaţii, interviuri sau inspecţii. Iniţierea unei anchete DSA permite UE să ia măsuri suplimentare de aplicare, inclusiv măsuri provizorii şi decizii de neconformitate, a spus Comisia. Aceasta a adăugat că poate lua în considerare şi angajamentele luate de Meta pentru a remedia preocupările.

Meta şi alţi giganţi ai tehnologiei din SUA s-au trezit din ce în ce mai mult în centrul atenţiei UE, de la introducerea legii de referinţă pentru servicii digitale a blocului (DSA), o lege revoluţionară a Comisiei Europene care încearcă să abordeze conţinutul dăunător.

Conform DSA, companiile pot fi amendate cu până la 6% din veniturile lor anuale globale pentru încălcări ale legii. Blocul nu a emis încă amenzi giganţilor din tehnologie, în conformitate cu noua sa lege.