Mediul de business din România face apel la susținerea traseului pro-european al țării la alegerile din 1 decembrie și 8 decembrie
Mai multe asociații de business în care sunt înscriși oamenii de afaceri cer alegătorilor din România să dea dovadă de „maturitate și responsabilitate politică” la alegerile parlamentare și la cel de al doilea tur al prezidențialelor din primele două duminici din decembrie.
„Alegerile din 24 noiembrie 2024 sunt un duș cu gheață pentru democrația românească. Un candidat cvasi-necunoscut electoratului, declarat pro-rus reușește să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale cu un scor de 22,95% cu un avans considerabil față de locul 2”, transmite Romanian Business Leaders (RBL).
Reprezentanții acestei asociații susțin că rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale trebuie văzut ca un vot de blam pentru actuala clasă politică. Teme populiste, anti UE, anti NATO au prins tracțiune în rândul a peste 2 milioane de alegători care au oferit un vot anti-sistem.
„Pentru un mediu antreprenorial prosper și pentru o societate în care să vrem să trăim avem nevoie în continuare de o democrație funcțională, de existența unui ecosistem de business ancorat în legislația europeană și în piața unică, de stabilitate fiscală, instituțională și politică”, precizează comunicatul transmis de Romanian Business Leaders.
Reacții vin și din zona Asociației Oamenilor de afaceri din România (AOAR), care dă de înțeles că mediul de business va avea de suferit, dacă țara nu va mai avea un parcurs european stabil. „România traversează un moment de profundă derută politică, socială și economică. Alegerile prezidențiale recente au scos la iveală vulnerabilitățile noastre structurale și disfuncțiile cronice ale partidelor mainstream, dar și ale mecanismelor democratice. Este evident că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de o regrupare rapidă și de o reorganizare pentru a menține direcția europeană și euroatlantică a țării”, transmite AOAR.
Asociația face și o serie de recomandări, privind principalele măsuri care ar urma să fie luate de clasa politică pentru a avantaja mediul de business.
- Implementarea reformelor PNRR
Orice amânare suplimentară riscă să compromită accesul la fonduri esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea economiei.
- Responsabilitate fiscală
Este imperativ să stopăm politicile populiste care duc la acumularea de datorii și să revenim la un buget sustenabil.
- Consolidarea democrației
Măsuri clare pentru a contracara dezinformarea și manipularea prin rețelele de social media, fenomene exploatate în această campanie electorală.
„România nu își poate permite să rămână captivă într-un cerc vicios al crizelor și indeciziilor. În acest context de haos, salutăm numirea lui Ilie Bolojan la conducerea PNL. Alegerea sa reprezintă o mișcare strategică vitală pentru revitalizarea partidului. Schimbări similare sunt necesare la nivelul PSD”, precizează AOAR.
Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) reacționează și ea după rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au generat instabilitate pe piețele financiare, fapt ce s-a reflectat imediat în creșterea riscului de țară. Sectorul de real estate, un pilon al economiei românești, resimte direct această volatilitate, iar lipsa predictibilității afectează atât investițiile curente, cât și planurile de viitor ale potențialilor investitori care văd România ca pe o piață atractivă și de interes. Este crucial să menținem un climat economic sănătos bazat pe stabilitate internă și parteneriat puternic cu Uniunea Europeană și NATO”, menționează AREI.
Consiliul director al asociației subliniază că pentru un mediu de business cât mai stabil, trebuie continuat parcursul european pe care România a pornit odată cu aderarea la UE și la NATO.
SURSA FOTO: Getty Images