Medicul erou Cătălin Denciu de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, premiat de OMS: Consider că mi-am făcut datoria
Medicul Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave încercând să-şi salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a fost premiat de OMS pentru activitate, sacrificiu şi pentru exemplul personal.
Cătălin Denciu a afirmat că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă în numele tuturor pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical.
Anunţul a fost făcut de directorul general al OMS în discursul de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătăţii. ”Medicul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. Era de gardă în noiembrie anul trecut, îngrijind pacienţi cu COVID, când în spital a izbucnit un incendiu.
Zece pacienţi au murit în incendiu şi, încercând să-i salveze pe alţii, medicul Denciu a suferit arsuri de gradul lll pe 40% din suprafaţa corpului. Astăzi îl vom omagia cu un premiu pentru activitatea, sacrificiul şi exemplul său”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Împreună vom învinge”
Medicul Cătălin Denciu a spus că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă, în numele tuturor pacienţilorilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical.
”Consider că mi-am făcut datoria faţă de pacienţii şi de colegii mei. Haina de doctor vine cu responsabilităţi uriaşe. (…) Este un premiu al celor rezistenţi, al celor care nu cedează şi al celor care merg mai departe. (…) Sănătatea este o victorie împotriva suferinţei şi a bolii. Împreună vom învinge”, a afirmat medicul.
El a mulţumit colegilor belgieni, care l-au îngrijit. Alături de Cătălin Denciu, au mai fost menţionaţi Lucy Nyambura, ofiţer de promovare a sănătăţii în Mombasa City, Kenya şi medicul Gantsengel Purev, specialist în terapie intensuvă, la Spitalul Lilitar Central din Ulan Bator, Mongolia.