Medici de familie, revoltaţi că trebuie să elibereze adeverinţe medicale pentru pacienţii care ies din izolare

Dr. Raluca Zoitanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atenţia că medicii de familie trebuie să elibereze mai nou adeverinţele medicale pentru cei care ies din izolare după COVID-19.

Aceste acte sunt cerute de căre angajatori în cazul celor care revin la serviciu după perioada de izolare. Cei de la Paronatul Medicilor de Familie atrag atenţia că, de fapt, acest document este inutil deoarece angajaţi au deja un raport medical din aplicaţia corona forms. „Este încă un drum pe care pacientul este forţat să-l facă la medicul de familie, este încă o hârtie inutilă, până la urmă”, afirmă medicul într-un interviu pentru News.ro.

În privinţa concediului şi a izolării, pacienţii trebuie să stea, dacă au un test pozitiv şi sunt vaccinaţi, 5 zile, dacă au un test pozitiv şi nu sunt vaccinaţi, 7 zile. Mai contează de asemenea dacă au făcut boala în ultimele 90 de zile sau nu şi dacă au simptome. În aceste situaţii trebuie să întrebe la DSP, pentru că există posibilitatea să nu stea deloc în izolare de exemplu dacă nu au simptome şi dacă au făcut şi boala în ultimele 90 de zile, dar asta decide doar DSP-ul, regula generală este că trebuie să stai acasă. Contacţii direcţi, acele persoane care au stat mai mult de un sfert de oră fără mască sau într-un spaţiu neaerisit cu o persoană cu test pozitiv, intră în carantină şi carantina este pentru toată lumea de 5 zile, vaccinat, nevaccinat, trecut prin boală.

Lucrurile acum sunt clare, atunci când s-au schimbat ne-au zăpăcit pe toţi pentru că s-au schimbat de la o săptămână la alta şi nici nu mai ştiam ce să le spunem pacienţilor.

Ceea ce ne-a surprins în acest weekend fost o nouă hotărâre a Guvernului de această dată, cu tot felul de anexe pentru diversele categorii de activităţi, este acea hotărâre prin care s-a decis continuarea stării de alertă, unde pentru angajatori a apărut obligaţia să solicite angajaţilor o adeverinţă care să dovedească că au trecut prin boală. Iar această adeverinţă bineînţeles că cine să o dea, decât medicul de familie”, a explicat Dr. Raluca Zoiţanu.

Medicii de familie sunt revoltaţi pentru că pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru un document util

Aici a apărut revolta noastră pentru că este încă o hârtie cerută de stat, cui, medicului e familie, încă un drum pe care pacientul este forţat să-l facă la medicul de familie şi este încă o hârtie inutilă până la urmă, pentru că orice pacient pozitiv primeşte din corona forms acel raport medical cu rezultatul testului pe care este trecută data, pe care este trecut antetul Ministerului Sănătăţii, este un document oficial, pentru ce mai este nevoie ca medicul de familie să transcrie practic acel document?”, întreabă medicul.