MAI: Cartea de identitatea electronică va fi emisă de la 3 august 2021. Până când putem călători cu actualele cărţi de identitate
Cartea de identitate electronică va fi emisă începând din 3 august 2021, iar cu actualele cărţi de identitate, aflate în termenul de valabilitate, se poate călători în Uniunea Europeană până în 2031, a afirmat directorul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Cătălin Giulescu.
Giulescu a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după data de 3 august 2021 cetăţenii români vor putea călători în Uniunea Europeană cu paşaportul, cu cartea de identitate electronică sau cu actuala carte de identitate.
Buletin electronic din 2021. Vârsta scade la 12 ani
“După data de 3 august 2021 cetăţenii români vor putea călători în Uniunea Europeană în temeiul unui paşaport valabil, a unei cărţi electronice de identitate emisă după data de 3 august sau în baza actualei cărţi de identitate aflată în termen de valabilitate. Acest termen de valabilitate, această perioadă de tranziţie urmează să se încheie la data de 2031, adică peste 11 ani şi jumătate din acest moment. În temeiul actualelor cărţi de identitate emise până în prezent, în termen de valabilitate, inclusiv cele care vor fi emise în data de 2 august anul viitor, acestea vor putea fi folosite până la data expirării”, a spus reprezentantul MAI.
El a menţionat că, din momentul eliberării cărţii electronice, vârsta obligatorie va coborî la 12 ani.
“De la data eliberării cărţii electronice de identitate, vârsta obligatorie va coborî la 12 ani, iar vârsta de la care opţional părinţii pot solicita o carte electronică de identitate pentru copii va fi de la data naşterii”, spus Cătălin Giulescu.
El a mai precizat că încă nu a fost stabilit costul pentru cartea electronică de identitate, dar că în UE preţul variază între 15 şi 40 de euro, iar România se va îndrepta către limita minimă.
“În ceea ce priveşte costurile la acest moment sunt necesare nişte dezvoltări tehnice, proiectul de ordonanţă supus transparenţei decizionale face tocmai acest lucru, permite Ministerul Afacerilor Interne să elaboreze un caiete sarcini, să iniţieze procedurile de achiziţie publică, la finalul acestor proceduri, la finalul implementării vom avea şi costurile totale. În acest moment, în Uniunea Europeană, un astfel de tip de document este eliberat de statele membre, sunt 17 state membre, care emit un astfel de document de identitate. acest document fiind emis cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro. România nu poate să depăşească o astfel de limită, ne îndreptăm către limita minimă”, a explicat reprezentantul MAI.