Lucian Bode, despre poliţiştii de la Secţia 16 reţinuţi: Inadmisibil să ai un astfel de comportament
Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă, referitor la poliţiştii de la Secţia 16 din Capitală care au fost reţinuţi pentru tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, că este inadmisibil ca o persoană care îmbracă uniforma de poliţist să aibă un astfel de comportament. „Vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie şi unu la sută din ceea ce s-a spus în spaţiul public este adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţist”, susţine el.
Bode a amintit, referitor la cazul poliţiştilor de la Secţia 16 din Bucureşti, că fapta s-a petrecut în septembrie 2020.
„Au urmat toate procedurile legale, a fost deschis un dosar in rem, iar decizia de ieri, de a-i reţine pe opt din cei nouă suspecţi, având în vedere acuzaţiile care li se aduc, este, din punctul meu de vedere, una corectă. Este inadmisibil să ai un astfel de comportament, tu, care îmbraci uniforma de poliţist. Sigur că va urma o anchetă, vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie şi unu la sută din ceea ce s-a spus în spaţiul public este adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţist”, a subliniat ministrul de Interne.
El a adăugat că le transmite românilor că o instituţie fundamentală a statului român cum este Poliţia Română va merge înainte.
„(…) se va moderniza, va analiza la rece ce s-a întâmplat la Oneşti, ce s-a întâmplat la Secţia 16, şi în alte situaţii, îşi va moderniza legislaţia, şi îi voi sprijini să îşi modernizeze legislaţia, şi nu voi accepta nicioadă să se pună semnul egal între unele derapaje, între derapaje de genul celui de la Secţia 16, şi o instituţie fundamentală a statului român, cum este Poliţia Română”, a conchis el.
Ce s-a întâmplat în septembrie 2020
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat, mercuri seară, că 9 poliţişti sunt urmăriţi penal în dosarul de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, opt dintre aceştia fiind reţinuţi pentru 24 de ore. Agenţii au sechestrat două persoane pentru că le-au reproşat că nu poartă masca de protecţie, iar una dintre victime a fost lovită repetat.
”La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 9 inculpaţi, agenţi de poliţie din cadrul DGPMB Secţia 16 Poliţie – Biroul de Ordine Publică, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură. Totodată, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpaţi, respectiv măsura controlului judiciar faţă de un inculpat”, a transmis, miercuri seară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Procurorii au precizat că, în 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliţie organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă din Bucureşti, context în care au fost abordaţi de două persoane care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie în contextul epidemiologic SARS-COV2.
”În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucureşti, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”, a transmis Parchetul.
Procurorii au precizat că, în tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate.
După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.
”În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătuşarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zeţari din Bucureşti, sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată”, au mai afirmat procurorii.
În cauză cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.