Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO, a declarat luni un oficial turc citat de Reuters.

Potrivit sursei citate de News.ro, aecastă decizie este un pas important pentru a-i asigura politicianului olandez  funcţia politică supremă în Alianţa Nord-Atlantică, în condiţiile în care şi preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura şi avusese o discuţie cu liderul turc la 19 aprilie.

Citând diplomaţi NATO, agenţia de ştiri olandeză ANP informase că Turcia a decis să susţină candidatura lui Rutte, dar nu oferise mai multe detalii. Agenţia de ştiri de stat turcă Anadolu a confirmat, de asemenea, susţinerea Ankarei.

NATO ia decizii prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliaţi. Turcia, alături de alte state membre NATO – Ungaria, Slovacia şi România – nu îşi exprimase public sprijinul pentru Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg. Acesta va pleca de la conducerea alianţei militare în octombrie. În schimb, SUA şi alţi membri cu greutate ai NATO, între care Franţa, Germania, Marea Britanie, şi-au declarat deja sprijinul pentru Rutte.

Se va retrage Iohannis din cursă?

Sprijinul Ankarei ar putea creşte presiunea asupra preşedintelui Klaus Iohannis pentru a se retrage din competiţie, deşi Ungaria şi-a exprimat făţiş opoziţia faţă de candidatura lui Rutte, scrie Reuters. Budapesta a adus în discuţie comentariile critice făcute de Rutte la adresa guvernului său, dar unii diplomaţi spun că şi-ar putea schimba poziţia dacă Rutte îi va face o vizită premierului ungar Viktor Orban, aşa cum a procedat, săptămâna trecută, în cazul preşedintelui turc Tayyip Recep Erdogan.

Este de aşteptat ca şi Slovacia să se alinieze poziţiei de a-l susţine pe Rutte, notează Reuters. În funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, succesorul lui Stoltenberg ar putea fi nevoit să lucreze cu Donald Trump, care s-a confruntat cu critici acerbe pentru că a pus sub semnul întrebării angajamentul său de a apăra aliaţii NATO, dacă va fi reales.

Rutte – cel mai longeviv lider al Olandei – şi-a anunţat plecarea din politica olandeză în iulie anul trecut, dar rămâne în funcţie în lipsa formării unui guvern după alegerile de anul trecut câştigate de extrema dreaptă. Rutte are relaţii bune cu liderii britanici, ai Uniunii Europene şi ai SUA, inclusiv cu Trump.