LIVE TEXT. NewMoney Talks, 1 octombrie 2024. Barometrul Antreprenorilor NewMoney – INSCOP. Radu Timiș jr: „Noi importăm 98% din materia primă pe care o procesăm în România“

Radu Timiș jr (în dreapta) și Radu Savopol

Chief executive officer al grupului Cris-Tim, Radu Timiș jr a dezvăluit că doar o cotă infimă din carnea pe care o procesează companiile pe care le conduce provine din România. Restul, de 98%, este din import. Declarația a fost făcută la prima ediție a evenimentului NewMoney Talks, în care a fost lansat Barometrul Antreprenorilor NewMoney – INSCOP, pe 1 octombrie, la București. 

Radu Timiș jr (foto, în dreapta), chief executive officer al grupului Cris-Tim: „Ne-am obișnuit ca la fiecare conferință sau întâlnire să discutăm despre probleme. Și de douăzeci și ceva de ani discutăm despre aceleași probleme, care în definitiv tot nu se rezolvă. Și de fiecare dată trecem din nou prin ele și recapitulăm. Cred că foarte mulți dintre noi am ajuns să stăm într-o buclă de negativism. Cred că e important, din când în când, să mai vorbim și despre ce se mai întâmplă bine în țara asta, pentru că se întâmplă și lucruri bune. Și totuși  ar trebui să ne uităm și la cum a evoluat România în ultimii 20 de ani. Trebuie să ne uităm la cum a evoluat România de când am intrat în UE: accesul la marea piață UE, libera mișcare a produselor și serviciilor, accesul la niște piețe foarte mari, capacitatea de a aduce tehnologie și de a implementa tehnologie, cât de mult a crescut productivitatea României în ultimii ani. Sigur că și noi în industria noastră avem foarte-foarte multe probleme de care ne lovim. Și cred că cu toții știm foarte bine că ne lovim de lipsa de predictibilitate“.

„Am ajuns să ne mulțumim cu ideea și să spunem că «dom’le, ar fi mai bine ca politicul să fure, dar să și fac㻓

Radu Timiș jr, chief executive officer al grupului Cris-Tim: „Am ajuns să ne mulțumim cu ideea și să spunem că «dom’le, ar fi mai bine ca politicul să fure, dar să și facă». Adică măcar să facă, dar nu-i o problemă dacă și fură ceva pe lângă. Sau să ne lase în pace. Cumva, fiecare dintre noi a înțeles că sunt lucruri pe care nu le putem schimba. Și atunci, cel mai bine e să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le putem face noi, în cadrul businessurilor noastre și al drumurilor noastre ca antreprenori. Gândiți-vă că noi, care suntem cel mai mare procesator de carne și nu numai, suntem unul dintre cei mai mari producători procesatori din România și în domeniul lactatelor, și al agriculturii, importăm 98% din materia primă pe care o procesăm în România. 98%. Echivalentul a peste 100 de milioane de euro pe an, import. Asta, pentru că avem disponibilitate de a achiziționa carne din România. Și, de cele mai multe ori, este foarte scumpă. Pentru că noi nu beneficiem, ca țară, o dată, de aceleași subvenții de care beneficiază țările vest-europene. Nu beneficiem nici de niște programe solide ale statului de subvenționare a industriilor-cheie. Și, când vorbesc despre industrii-cheie, consider industria agroalimentară cheie pentru orice țară. Să nu uităm că inclusiv Planul Marshall, după Al Doilea Război Mondial, a început cu reconstrucția capacităților de producție a hranei. Pentru că hrana este baza oricărei societăți. Și totuși ne dorim mai multă predictibilitate. Exportăm 20% din ceea ce producem astăzi“.

„Capitalul românesc a reușit să creeze niște campioni naționali“

Radu Timiș jr, chief executive officer al grupului Cris-Tim: „Să ne uităm la partea bună a lucrurilor. Capitalul românesc este din ce în ce mai rezilient, capitalul românesc a reușit să creeze niște campioni naționali. Și ne uităm că avem Dedeman, avem Altex, avem Fan Courier. Mai avem Autonom, avem Cris-Tim, avem Catena. Avem companii mari cu capital românesc care au dovedit că pot ajunge lideri de piață și pot chiar depăși multinaționalele. Asta înseamnă că avem o generație de antreprenori creativă, cu mentalitate, cu viziune. Și cred că asta ar trebui să ne dea cea mai mare speranță, și nouă, și tinerilor din ziua de astăzi, că, într-adevăr, și în România se pot crea campioni naționali. Și atunci să ne concentrăm mai mult pe soluții decât pe probleme. Că problemele le știm cu toții. Eu, unul, sunt optimist pentru dezvoltarea României. Cred că cel mai important lucru de după următoarele alegeri este să avem în continuare stabilitate politică, mai ales în contextul războiului pe care îl avem la graniță. Și, dacă vom avea stabilitate, cred că, ușor-ușor, vom beneficia foarte mult și de conjunctura geopolitică de azi“.