LIVE TEXT. NewMoney Talks, 1 octombrie 2024. Barometrul Antreprenorilor NewMoney – INSCOP. Radu Savopol: „Pe 8 octombrie, deschidem prima locație (din Republica Moldova, n.r.). Și sperăm să deschidem 50 de locații în următorii doi-trei ani“
Cofondator al lanțului de cafenele 5 To Go, Radu Savopol spune că a întâmpinat neașteptat de multe dificultăți în procesul de extindere în Republica Moldova. Dar că va continua investițiile peste Prut. Declarațiile au fost făcute la prima ediție a evenimentului NewMoney Talks, în care a fost lansat Barometrul Antreprenorilor NewMoney – INSCOP, pe 1 octombrie, la București.
Radu Savopol (foto, în stânga), cofondator al lanțului de cafenele 5 To Go: „Expansiunea noastră în Moldova pentru mine părea să fie cea mai ușoară, pentru că eram oarecum frați, aceeași limbă, oarecum conectați la România. Și am făcut acest pas fără să ne gândim la partea de logistică, de tehnică. Am găsit partenerul ideal, am făcut tot ce trebuie. Dar, pe final, am început să ducem lucruri în Moldova. Adică echipa de amenajări să ducă niște materiale; problema produselor pe care le avem private label și trebuie duse în Moldova; espresoarele pe care le dăm în custodie. Și de-aici ne-am trezit într-o chestie birocratică, în care nu m-am gândit niciodată că mai complicată decât în Ungaria sau mai complicată decât în Bulgaria să fie o relație cu Moldova, în care ne ducem cu buletinul. Adică ar fi trebuit să fie țara în care e cel mai ușor să facem business noi, ca români. Sau voi, ca moldoveni, în România. Ar trebui să fie foarte simplă toată treaba asta. Am fost la Chișinău, oamenii mi s-au părut că sunt deschiși. Nu am văzut o țară închisă. Pentru prima oară și eu, acum câteva luni, deci nu fusesem în Moldova. Dar nu m-am gândit atunci că vom avea bariera asta, să stea o mașină cu marfă două zile ca să ia niște hârtii, care după aceea… la vamă și așa mai departe… Adică niște lucruri care nu mi se par normale. Și nu înțeleg de ce cele două guverne care conduc aceste țări nu simplifică. Poți să mergi cu buletinul, dar nu poți să trimiți niște cafea. Sau nu poți să trimiți un espresor. Trebuie să plătești o garanție de 30%. Deci, tu îl lași în custodie, dar cel care primește trebuie să pună o garanție de 30% din valoarea espresorului, s-o blocheze acolo“.
„Am găsit niște parteneri, niște moldoveni foarte faini“
Radu Savopol, cofondator al lanțului de cafenele 5 To Go: „Cu toate astea, pe 8 octombrie, deschidem prima locație (din Republica Moldova, n.r.). Am găsit niște parteneri, niște moldoveni foarte faini, și ei cu un business de plăcinte, La Lenuța și Căsuța cu Plăcinte, niște băieți extraordinari, și sperăm să deschidem în jur de 50 de locații în următorii doi-trei ani. E o țară care cred că o să ne primească foarte bine. Sunt mari băutori de cafea. Consumul per capita este de 3,6 kilograme pe an, față de 3,4 în România. O cafea foarte bună am băut în Chișinău“.
„Nici cu Ucraina nu a fost atât de complicat“
Radu Savopol, cofondator al lanțului de cafenele 5 To Go: „Legat de businessul nostru, suntem în dezvoltare cu alte țări. Am pus piciorul un pic și la Ruse, testăm în zona Bulgariei. Un oraș, dacă zici «Ruse», nu-i cine știe ce, dar prinde turiști. Vara asta, în Ruse… turiști. Nu știu dacă în Giurgiu e vreun turist, dar la Ruse erau foarte mulți turiști. Și ne chinuim un pic în Ungaria. Ungaria e o țară dificilă, ca mentalitate, concept, dar suntem ambițioși și sperăm să găsim până la urmă modelul ideal în Ungaria. Legat de Moldova, chiar mă bucur că astăzi ne conectăm cu dânșii. Și, cine știe, poate vor simplifica lucrurile. Nici cu Ucraina nu a fost atât de complicat. Am produs și producem niște covrigei în Ucraina, la o fabrică de acolo, private label. Și nu am avut atât de complicate lucrurile cum am simțit în Republica Moldova. A fost foarte simplu să aducem produse din Ucraina. Și nu înțeleg de ce e blocajul ăsta“.