LIVE TEXT. NewMoney Talks, 1 octombrie 2024. Barometrul Antreprenorilor NewMoney – INSCOP. Matei Lucescu: „Băncile străine nu vor să finanțeze antreprenorii români“
Matei Lucescu, proprietarul Fabricii de Bere Grivița, spune că „băncile nu ne ajută“. Declarația a fost făcută la prima ediție a evenimentului NewMoney Talks, în care a fost lansat Barometrul Antreprenorilor NewMoney – INSCOP, pe 1 octombrie, la București.
Matei Lucescu (foto), proprietarul Fabricii de Bere Grivița, nepotul lui Mircea Lucescu, selecționerul naționalei de fotbal a României, și fiul lui Răzvan Lucescu, antrenorul echipei de fotbal PAOK Salonic: „Trebuie să ne aducem aminte că antreprenorii de astăzi reprezintă viitorul economic al României. O companie mică astăzi, care își începe activitatea acum, peste 10 ani, 15 ani, 20 de ani poate să devină o companie românească mare. Cu produse la export, care angajează oameni, care crește foarte mult și ajută PIB-ul României. Deci, nu trebuie să uităm de antreprenori. Este foarte important“.
„În ultimii doi ani am avut niște schimbări legislative majore – e-Factura, e-Transport, SGR –, lucruri care ne-au pus în dificultate pe noi, antreprenorii“
Matei Lucescu, proprietarul Fabricii de Bere Grivița: „Referitor la barometru, este normal că avem o doză mare de pesimism. De ce? Fiindcă în ultimii doi ani am avut niște schimbări legislative majore – e-Factura, e-Transport, SGR (Sistemul de Garanție-Returnare, n.r.) –, lucruri care ne-au pus în dificultate pe noi, antreprenorii. De ce? Pentru că noi avem o companie, în cazul meu, cu 25 de angajați. Noi a trebuit să implementăm aceleași lucruri ca și o multinațională cu 1.000-2.000-3.000 de angajați, care are departamente dedicate pentru astfel de lucruri. Și noi a trebuit să facem aceleași lucruri cu bani mai puțini, cu mai puțini oameni și cu aceleași reguli. Dacă ne oprește duba și nu are e-Transport, primim automat o amendă de 70.000 de lei, indiferent că suntem Bere Grivița, cu 25 de angajați, sau că suntem o companie multinațională cu cifră de afaceri de 300 de milioane de euro. Au fost foarte multe schimbări“.
„Pentru orașele dezvoltate nu avem acces la fonduri europene“
Matei Lucescu, proprietarul Fabricii de Bere Grivița: „Ce m-a speriat din acest barometru este faptul că 44% dintre antreprenori nu au investit în compania lor în ultimele 12 luni. Și aici trebuie să tragem un semnal de alarmă. Noi, anul trecut, în august, am deschis o nouă facilitate de producție, în care am investit 6,5 milioane de euro, lângă București. Suntem într-o expansiune, angajăm constant oameni. Deci, suntem în creștere. (…) O problemă de care se lovesc antreprenorii din România este lipsa capitalului, lipsa accesului la capital. Băncile nu vor să ne finanțeze. Pentru orașele dezvoltate nu avem acces la fonduri europene. Sub nicio formă. Suntem considerați într-o zonă bine dezvoltată, deci nu avem nevoie de fonduri. Dacă antreprenorul nu are surse proprii să-și finanțeze afacerea sau nu găsește un investitor care să vină și să aducă un aport mare de capital, este nenorocire. Băncile nu ne ajută. Vă dau un exemplu foarte relevant. Am vrut în această vară să investim în panouri solare, ca să scădem puțin costurile de producție. Noi suntem o companie care în ultimii cinci ani am investit peste 10 milioane de euro, în facilități de producție, în fabrică, în oameni și așa mai departe. Am fost refuzați. S-a uitat pe cifrele noastre. Într-adevăr, avem o creștere foarte bună, creștem vânzarea, creștem producția, angajăm oameni, avem investiții, avem capitaluri proprii foarte bune. Nu suntem «o companie bancabilă». Nu este cazul tuturor băncilor. Au fost și bănci, chiar vreau să scot în evidență CEC Bank, care au venit și ne-au ajutat. Până la urmă, CEC este o bancă românească și chiar îi apreciez pentru acest lucru. Dar băncile străine nu vor să finanțeze antreprenorii români. Nu se întâmplă“.