Ligia Deca: A fi învăţător este o meserie de vocaţie. Ce vă face să rămâneţi în sistem este respectul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, crede că a fi învăţător este o meserie de vocaţie. Potrivit acesteia, ceea ce îi face pe dascăli să rămână în sistem este respectul pe care îl primesc de la societate, dincolo de creşterile salariale sau de investiţii.

„Vă mulţumesc, dragi învăţătoare şi învăţători, pentru dedicare, pentru pasiune, pentru că sunteţi, zi de zi, lângă copii! Astăzi, când îl sărbătorim pe fondatorul primei instituţii de învăţământ cu predare în limba română la Bucureşti, Gheorghe Lazăr, celebrăm vocaţia – pentru că a fi învăţător este o meserie de vocaţie.

Ştiu că, dincolo de creşterile salariale sau de investiţii, ceea ce vă face să rămâneţi în sistem este respectul pe care-l primiţi în societate.

Ştiu că doar înţelegând câtă nevoie avem de profesori şi construind acel sistem care îi atrage şi-i menţine pe cei mai buni absolvenţi în cariera didactică vom reuşi să ajungem la societatea pe care ne-o dorim pentru copiii noştri”, a transmis Ligia Deca pe Facebook cu prilejul Zilei Învăţătorului.

Elevii, profesorii şi personalul din învăţământ au zi liberă miercuri, cu prilejul Zilei Învăţătorului. Această zi este marcată pe 5 iunie – data de naştere a marelui dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc. Data de 5 iunie este declarată oficial Ziua Învăţătorului prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007.

Zilele suplimentare nelucrătoare nu se recuperează

Liberul pentru Ziua Învățătorului este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministrul Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024:

5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului;

24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;

15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.