Legea referitoare la „limba română” a fost adoptată definitiv în Parlamentul de la Chişinău

Proiectul referitor la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislaţia Republicii Moldova a fost adoptat, joi, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chişinău.

Astfel, în toată legislaţia ţării, termenul „limba română” va trebui să înlocuiască sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă”.

Totodată, sărbătoarea naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, va fi redenumită „Limba română”.

În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autorităţile publice având competenţă pentru adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative ce decurg din această lege vor opera modificările ce se impun, relatează NewsMakler.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputaţi din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, care au argumentat că aceste modificări legislative sunt necesare pentru a pune în acord legislaţia cu actele Curţii Constituţionale care statuează că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 58 de deputaţi din cei 101 ai parlamentului de la Chişinău şi nu a fost lipsit de proteste din partea opoziţiei, dar totuşi nu de amploarea celor de la votul din primă lectură, când deputaţii s-au îmbrâncit.

După votul de joi, deputaţii PAS s-au ridicat în picioare strigând: „Bravo”.

„Felicitări. Cam întârziat votul acesta”, a comentat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

În schimb, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au venit cu mai multe pancarte pe care scria „Limba moldovenească este maica. Limba română este fiica” sau „Constituţia RM: Moldova, Moldoveni, Moldovenească”. La începutul şedinţei parlamentare, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor ceruse excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind limba română, dar propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.