Lege controversată, suspendată! Raed Arafat e supărat că medicii au 52 de zile de concediu

Raed Arafat a anunțat că guvernul a decis să suspende o lege dată chiar în acest an pentru că ar fi aruncat în aer sistemul medical de urgență. Este vorba de Legea 5 din 2021, care ar fi produs o plecare masivă a angajaților de la ambulanță și UPU.

Șeful DSU a explicat că un medic de la Ambulanță are 52 de zile de concediu, în condițiile în care sistemul este în mare penurie de specialiști. Suspendarea legii este până la finele lui 2022.

 

OUG de suspendare a legii nr 5 din 2021. Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani personalul care lucrează în Ambulanță și Serviciile de Primiri Urgențe.

Legea permite că persoana care a ajuns la 57 de ani să solicite anual prelungirea cu câte un an a activității sale, cu condiția de a fi consultată de un medic. Noi am făcut o analiză de impact. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanță și 17% din Serviciile de Primiri Urgență care se află în situația de a solicita prelungirea.

Pe 3 ani ar fi 31% dintre medici pensionați, 12% dintre asistenți, 45% dintre ambulanțieri, 10% dintre șoferi și 34% dintre operatori. Toți, dacă vor vrea să rămână, trebuie să ceară păstrarea lor.

La concedii s-au mai adăugat 10 zile. Un medic primar ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică ar lipsi 10 săptămâni din 52 de săptămâni. Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să îi înlocuim.

A scăzut perioada de pregătire a medicilor care fac competența pentru UPU cu 6 luni. Am avut discuții cu reprezentanții sindicali, venim cu soluții fezabile și care nu pot fi rezolvate prin OUG, ci doar prin Parlament.”, a spus Raed Arafat.