Klaus Iohannis a promulgat legea prin care angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaţilor cu până la 80%, pe perioada stării de urgenţă sau de alertă
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care modifică o OUG şi care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă.
Pe 10 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”, arată un amendament admis din raportul comisiei de muncă la proiectul de lege adoptat de Cameră.
„S-a constatat că în perioada stării de alertă/urgenţă datorată epidemiei de COVID-19, activităţile entităţilor economice, organizate în condiţiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din această cauză, pentru a menţine totuşi contactul forţei de muncă cu angajatorii, precum şi faptul că alte state au flexibilizat această măsură chiar până la 100%, apreciem că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%”, arată motivarea amendamentului.