Joe Biden a dat undă verde folosirii de către Ucraina a rachetelor ATACMS. Rusia ameninţă cu al Treilea Război Mondial. Putin: Occidentul va lupta direct cu Rusia
UPDATE 13.00: Permisiunea dată de Statele Unite Ucrainei de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei este de natură să „arunce gaz pe foc” în conflictul din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Dacă va fi confirmată oficial de Washington, această permisiune va conduce la „o situaţie fundamental nouă în ceea ce priveşte implicarea SUA în acest conflict”, a avertizat el. „Noi pornim în primul rând de la acest lucru”, a punctat el, citat de TASS, potrivit News.ro.
Poziţia Moscovei ar trebui să fie absolut clară pentru toată lumea, a subliniat purtătorul de cuvânt al liderului rus. „Aceste semnale au fost luate în considerare de Occidentul colectiv. Şi au fost exprimate de preşedinte la Sankt Petersburg”, a reamintit Peskov.
___________________________________________________________________________
Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane. Aceste arme, a căror utilizare a fost solicitată de Volodimir Zelensk de multe luni de zile, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat surse citate de Reuters, potrivit Agerpres, fără a dezvălui detalii din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională. Casa Albă a refuzat să comenteze această informaţie.
Decizia SUA survine cu aproape două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să-şi preia mandatul la 20 ianuarie 2025. Schimbarea poziţiei Washingtonului urmează desfăşurării de către Rusia a unor trupe terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev.
Oficiali din Rusia ameninţă cu Al Treilea Război Mondial
Ca primă reacţie, mai mulţi parlamentari ruşi de rang înalt consideră că decizia Washingtonului de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acţiune escaladează conflictul din Ucraina şi ar putea duce la al Treilea Război Mondial.
„Occidentul a decis un astfel de nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine complete până dimineaţă”, a transmis pe aplicaţia de mesagerie Telegram Andrei Klişas, membru de rang înalt al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.
Vladimir Djabarov, prim-adjunct al şefului Comisiei pentru afaceri internaţionale din camera superioară a Rusiei, a declarat că răspunsul Moscovei va fi imediat.
„Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Djabarov, citat de agenţia de presă de stat TASS.
Putin: Occidentul va lupta direct cu Rusia
Preşedintele Vladimir Putin a declarat în septembrie că Occidentul va lupta direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală, o mişcare despre care a spus că va modifica natura şi amploarea conflictului. Rusia ar fi forţată să ia ceea ce Putin a numit „decizii adecvate” pe baza noilor ameninţări.
La sfârşitul lunii octombrie, Putin a declarat că Ministerul rus al Apărării lucrează la diferite modalităţi de a răspunde dacă Statele Unite şi aliaţii săi din NATO ajută Ucraina să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune.
Leonid Sluţki, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a camerei inferioare a Dumei de Stat, a declarat că autorizarea de către SUA a atacurilor Kievului asupra Rusiei cu rachete tactice ATACMS americane ar duce la cel mai dur răspuns, au notat agenţiile de presă ruse.
„Loviturile cu rachete americane adânc în regiunile ruseşti vor implica în mod inevitabil o escaladare gravă, care ameninţă să ducă la consecinţe mult mai grave”, a declarat Sluţki, citat de agenţia de ştiri TASS.
La rândul său, deputata rusă Maria Butina a declarat luni pentru Reuters că administraţia preşedintelui Joe Biden riscă al Treilea Război Mondial dacă ar permite Ucrainei să folosească arme fabricate în SUA pentru a lovi adânc în Rusia. „Aceşti tipi, administraţia lui Biden, încearcă să escaladeze situaţia la maximum cât încă mai au putere şi sunt încă în funcţie”, a declarat Butina pentru Reuters. „Am o mare speranţă că (Donald) Trump va anula această decizie, dacă aceasta a fost luată, pentru că ei riscă serios începerea celui de-al Treilea Război Mondial, ceea ce nu este în interesul nimănui”, a adăugat ea.
Zelenski confirmă indirect decizia lui Joe Biden
În timp ce unii oficiali americani şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că autorizarea acestor atacuri va schimba cursul actual al războiului, decizia ar putea ajuta Ucraina într-un moment în care forţele ruse câştigă teren şi ar putea pune Kievul într-o poziţie de negociere mai bună când şi dacă vor avea loc convorbiri pentru încetarea focului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat această informaţie în timpul discursului său de duminică seara, dar nu a confirmat-o direct. Reamintind importanţa „capacităţii cu rază lungă de acţiune” a armatei sale, el a precizat că„astăzi, multe surse mass-media relatează că am primit autorizaţia de a lua măsuri corespunzătoare”. „Dar loviturile nu se desfăşoară cu vorbe. Lucrurile de acest gen nu sunt anunţate”, a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit Ouest France. „Rachetele vor vorbi de la sine”.
Ce impact ar putea avea aceste rachete asupra războiului din Ucraina?
Rachetele ATACMS ( Army Tactical Missile System) sunt considerate a fi rachete balistice cu rază mică de acţiune. Potrivit New York Times, acestea pot lovi ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 190 de mile (306 km). Acestea transportă 226 kg de încărcătură explozivă, potrivit producătorului lor, Lockheed Martin.
Proiectate în anii 1990 şi utilizate pentru prima dată în Irak în 1991, rachetele ATACMS au încetat de atunci să mai fie produse în serie, provocând temeri în Statele Unite că acestea ar putea rămâne fără stocuri în cazul în care ar fi trimise prea multe către o ţară terţă. Potrivit unei estimări recente a site-ului de specialitate Defense Express, Washingtonul dispune de 2 500 de ATACMS, dintre care 1 500 cu o rază de acţiune de 300 de kilometri.
Analişti: Ucraina nu va primi suficiente ATACMS pentru a modifica cursul războiului
Cererile Ucrainei pentru HIMARS, tancuri Abrams, F16 – toate au urmat un model similar de refuz şi tergiversare, pentru ca în cele din urmă permisiunea să fie acordată, dar aproape în momentul în care părea să fie prea târziu. Este prea târziu pentru ca sistemele de rachete tactice ale armatei, fabricate în SUA, sau ATACMS, să facă o diferenţă dacă lovesc ţinte din interiorul Rusiei? Răspunsul este complex şi poate explică o parte din reticenţa administraţiei Biden de a acorda permisiunea, potrivit CNN.
În primul rând, există o cantitate limitată de ATACMS pe care Ucraina o poate primi. Prin urmare, chiar dacă Kievul este capabil să lovească în interiorul Rusiei – iar raza de acţiune este cu 100 de km mai mare – nu va produce o schimbare peste noapte pe câmpul de luptă.
Analiştii au enumerat volumul de ţinte ruseşti care se află în raza de acţiune a acestor rachete – Institutul pentru Studiul Războiului identificând sute de ţinte – după ce administraţia Biden a informat aparent că aerodromurile ruseşti aflate în raza de acţiune a ATACMS şi-au evacuat avioanele de atac în interiorul Rusiei. Dar, într-adevăr, Ucraina nu va primi suficiente ATACMS pentru a modifica cursul războiului.
sursa foto: hotnews.ro