Italia se închide din cauza coronavirusului. Zeci de mii de români, în pericol

Autorităţile din mai multe localităţi italiene au decis închiderea școlilor, a clădirilor de birouri, dar şi barurilor sau cafenelelor, în condiţiile în care apar tot mai mulți bolnavi care n-au călătorit niciodată în China și nici n-au intrat în contact cu persoane care au fost acolo. 50.000 de oameni sunt afectați de restricțiile impuse începând de vineri seară.

UPDATE 23.30: Primul caz de coronavirus a fost confirmat sâmbătă seara şi în Milano, al doilea cel mai mare oraș din Italia. E vorba de un pacient în vârstă de 78 de ani, care locuiește într-o suburbie a orașului. Se pare că bătrânul este internat de o săptămână la Spitalul San Raffaele.

Și la Torino a fost confirmat un prim caz de coronavirus la un bărbat de 40 de ani, care a fost spitalizat. Înaintea unei reuniuni de urgenţă, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat sâmbătă seara că guvernul pregăteşte noi măsuri de prevenţie la nivel naţional.

 

UPDATE 22.00: Italia a devenit țara cea mai afectată de coronavirus din Uniunea Europeană. În regiunea Friuli-Veneția Giulia a fost declarată stare de urgenţă până pe 31 iulie.

Cel mai recent bilanţ indică faptul că au fost înregistrate 66 de cazuri de îmbolnăviri în total, 34 dintre acestea fiind depistate în ultimele 24 de ore. Doi pacienți s-au făcut bine, în timp ce 16 sunt în stare gravă sau critică. Autorităţile medicale avertizează că este o rata de infectare alarmantă, de 13%!

Un spital din Padova cu 450 de pacienți internați a fost închis pentru controale. Presa vorbește despre 4.200 de cetățeni din Veneto care vor fi testați, iar regiunile din nordul Italiei se pregătesc să intervină de urgență.

UPDATE 14.30: Potrivit unor informaţii de ultimă oră, se pare că epicentrul epidemiei din Italia ar fi chiar spitalul din Codogno, în provincia Lodi, unde a fost internat primul pacient infectat cu coronavirus. Publicaţia Corriere de la Serra transmite că de mai bine de 24 de ore mai multe cadre medicale sunt izolate în spitalul din apropiere de Piacenza, Brescia şi Milano şi nu au voie să părăsească unitatea sanitară. Deja testele efectuate la doi medici sunt pozitive. Universităţile din Lombardia vor fi închise până pe 2 martie.

Lista localităților izolate din Lombardia:

  • Codogno
  • Casalpusterlengo
  • Maleo
  • Fombio
  • Somaglia
  • Castiglione dAdda Bertonico
  • San Fiorano
  • Castelgerundo
  • Terranova dei Passerini

UPDATE 12.30. Sâmbătă s-a anunţat că o a doua persoană infectată cu coronavirus a murit, fiind al doilea deces înregistrat de Italia în mai puțin de 24 de ore și, de asemenea, este al doilea cetățean european care este răpus de virusul apărut în China. Persoana decedată sâmbătă este o femeie din regiunea Lombardia.

Un italian de 77 de ani a murit vineri, fiind primul caz de deces cauzat de noul virus din China care se înregistrează în Europa, în cazul unui cetățean european. Franța raportase anterior un prim deces din cauza coronavirusului, dar era vorba despre un turist chinez.

Măsuri drastice de prevenţie

După cum informează Digi 24, au fost depistate 16 cazuri numai în nordul țării, în ultimele 24 de ore. Pentru că nu știu de la cine s-a răspândit boala, autoritățile italiene au luat măsuri drastice în mai multe localități.

Autoritățile îndeamnă la calm, dar în același timp sunt restricții în 9 localități din provincia Milano. Oamenilor li s-a spus să evite locurile aglomerate și să nu iasă din casă cel puțin o săptămână. Au fost închise școlile, au fost închise restaurantele, birourile primăriilor.

Aceste decizii au fost luate pentru că nu a fost izolat pacientul zero. Cei care au simptome sunt rugați să nu meargă la spital, ci să apeleze serviciul 112. Totul a început cu un italian diagnosticat pozitiv, a urmat soția și mai mulți apropiați. Printre pacienți sunt și membri ai personalului medical.

Pe urmele pacientului zero

Primul bărbat diagnosticat în Lombardia a intrat în contact cu o persoană care a călătorit recent în China. Acea persoană a fost găsită, dar analizele au ieșit negativ. Aceste localități restricționate sunt importante pentru economia orașului Milano. Un alt lucru important e că în Lombardia locuiesc în jur de 180.000 de români și sunt comunități numeroase și în localitățile cu restricții.

Deocamdată, China rămâne în centrul crizei mondiale, cu circa 75.000 de îmbolnăviri. Cel mai recent bilanţ global indică 2.360 de decese, aproape 78.000 de oameni confirmaţi oficiali ca purtători ai virusului, iar cele mai multe cazuri din afara Chinei se înregistrează în Coreea de Sud (433), Japonia (105) şi Singapore (85).

Explozie de cazuri în Coreea de Sud

Autorităţile de la Seul au anunţat 87 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, potrivit CNBC. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 229 de noi îmbolnăviri. În prezent, numărul total al persoanelor infectate în Coreea de Sud este 433, cel mai ridicat din afara Chinei continentale. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, a cerut intensificarea măsurilor de izolare deoarece focarul poate să se extindă în orice direcţie.

Surse medicale susţin că în perioada următoare este posibil ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să ia decizia declarării pandemiei. Coronavirusul s-a extins deja în 30 de ţări.

Situație alarmantă în Japonia

În Japonia, situația este alarmantă. Ministrul sănătății a anunțat că practic s-a pierdut urma unor persoane infectate. Populația țării numără foarte mulți bătrâni, categorie considerată cea mai vulnerabilă în fața virsului. În plus, se cunoaște cultul pentru muncă al japonezilor, care sunt foarte reticenți în a-și lua concedii medicale dacă se simt rău.

Statele Unite deja au emis o alertă de călătorie pentru Japonia, sfătuindu-și cetățenii să fie precauți. Guvernul nipon este acuzat că a avut reacții întârziate și că a nu a fost suficient de ferm nici în ceea ceea ce privește interzicerea accesului cetățenilor chinezi în țară, nici în privința carantinei de două săptămâni impuse navei de croazieră Diamond Princess.

Un virus extrem de atipic şi periculos

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din provincia Hubei s-a infectat cu coronavirus, dar a prezentat simptome abia după 27 de zile, ceea ce înseamnă că perioada de incubaţie ar putea fi mult mai mare decât cele 14 zile luate în considerare până acum, relatează Reuters.

O perioadă mai lungă de incubaţie ar complica eforturile de oprire a răspândirii bolii, informează News.ro. Potrivit guvernului local din Hubei, bărbatul de 70 de ani, identificat doar cu numele de familie, Jiang, s-a întors cu maşina personală la 24 ianuarie la Shennogija de la Ezhou, unde a intrat în contact cu sora sa, care era infectată. La 20 februarie, bărbatul a avut febră şi o zi mai târziu el a fost testat pozitiv cu coronavirus.