Iohannis: îl desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe Vasile Florin Cîţu. Nu dorim să blocăm România

După consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri seara noul premier desemnat. Este vorba de ministrul interimar de finanţe, Florin Cîţu.

UPDATE: Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, anunţă că social-democraţii vor analiza posibilitatea atacării la Curtea Constituţională a propunerii făcute de preşedintele Iohannis: Florin Cîţu – candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat printr-o intervenție telefonică la Digi24, că nominalizarea este una „previzibilă” și că „USR nu oferă în acest moment un cec în alb liberalilor”.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a afirma că lucrurile se complică între președintele Klaus Iohanni și liderul PNL Ludivic Orban. „Situația este evidentă. Președintele României a ales, din nou, calea crizei politice. Dorește să prelungească această criză și a nominalizat – eu prima dată am crezut că e bancul serii sau gluma serii – un ministru sfidând Parlamentul. Domnul Cîțu nu a primit nici pentru Ministerul Finanțelor avizul în Parlament și nu numai PSD a votat împotrivă.

Și celelalte forțe politice. Mai mult, este evident că nu este propunerea președintelui. Dacă ar fi fost propunere președintelui ar fi avut conferința de presă împreună cu președintele României. Este propunerea domnului Orban. Lucrurile se complică și între cei doi”. a spus Marcel Ciolacu, la Antena3.

Şi liderul Pro România a spus că partidul nu îl va vota pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. „Nu îl voi vota pe Florin Cîțu! Pentru că nu am votat nici în noiembrie și motivele nu s-au schimbat. Eu cred că PNL nu poate în acest moment… nu are legitimitate, nu are o echipă, nu are un program și nu are o susținere parlamentară pe care să guverneze bine”, a spus Victor Ponta.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că, prin desemnarea lui Florin Cîțu în funcția de premier, președintele Klaus Iohannis își dorește în continuare alegeri parlamentare anticipate, adăugând însă că este o soluție „care adâncește criza politică”.

„Deciza lui Iohannnis e clară. Se dorește împingerea spre alegerile anticipate. Domnia sa a gandit că nominalizarea lui Cițu va duce la căderea Guvernului în Parlament. Dl. Cițu ne-a arătat că nu e adecvat nici măcar pentru funcția de ministru al Finanțelor, dar pentru cea de premier”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Cine e Florin Cîţu

Născut pe 1 aprilie 1972 în Bucureşti, Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic. Fost bancher, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

(FOTO: MEDIAFAX)

A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentry Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 2003-2005. A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-2011.

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a replicat într-o postare pe Facebook după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl propune în funcţia de premier pe Florin Cîţu, ministrul interimar al Finanţelor.
El califică decizia şefului statului drept „batjocoritoare la adresa poporului român”. „Continuand demersurile cu care ne-a obisnuit presedintele Iohannis in directia atingerii „normalitatii” promise, iata-ne pusi in fata unei alte decizii batjocoritoare la adresa poporului roman. Dupa decizia de a-l desemna pentru a doua oara pe Orban, sfidand orice fel de argumente constitutionale, morale si politice, dovedind cea mai grosolana lipsa de respect fata de forul legislativ al statului si implicit fata de reprezentantii alesi ai poporului roman, suntem din nou in fata unei decizii despre care, daca nu as fi convins ca este deja de natura sa afecteze interesul statului, as putea sa spun ca frizeaza absurdul.
Ce putea fi si mai rau decat propunerea lui Orban ca premier-desemnat? Propunerea lui Citu – un ministru care a reusit recordul de a fi demis de mai multe ori decat a fost investit”, a scris Teodorovici pe contul sau de Facebook.

Iohannis: ne dorim să mergem mai departe, să rezolvăm problemele țării

„Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultari și la desemnări.

PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă refomatoare, a reușit în timp record să vină cu buget pe anul 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care schimbarea legislației privind alegerile locale. Acest lucru nu a fost agreat de PSD, care s-a opus vehement reformelor. A reușit să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.

După care am dorit să deblochez repede situația. Am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru. Surpriza neplăcută – PSD a început de tergiverseze procedurile. Au trecut cele 15 zile în care ar fi trebuit să aibă un vot, nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși blocajul, Ludovic Orban și-a depus mandatul.

Noi nu ne dorim să blocăm România, noi ne dorim să mergem mai departe, să rezolvăm problemele țării. După consultări, acum am decis deja să fac o desemnare. Așadar, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.