Investiţii de 5 miliarde de euro în digitalizare și inteligența artificială

Potrivit estimărilor, companiile care integrează inteligența artificială (AI) în activitățile lor ar putea înregistra în următorii ani o creștere semnificativă a veniturilor, cu creșteri între 6% și 10%.

În acest context, România are în față o oportunitate majoră de creștere economică, datorită unui ambițios plan de digitalizare și introducere a inteligenție artificiale, în valoare de 5 miliarde de euro.

Conform unei analize realizate de Business ING și compania Gov-Smart, implementarea acestui plan ar putea genera o creștere a veniturilor organizațiilor cu până la 10%, iar economia națională ar putea înregistra o creștere de 13,5% în următorii șase ani.

Ce prevede Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale

Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale, parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prevede investiții semnificative în dezvoltarea unui ecosistem digital performant.

Până în 2027, 20,5% din fondurile PNRR, adică peste cinci miliarde de euro, vor fi direcționate către promovarea sistemelor AI atât în sectorul public, cât și în cel privat. Aceasta va contribui la digitalizarea companiilor, modernizarea serviciilor publice și dezvoltarea competențelor digitale în rândul populației.

În prezent, România se situează la coada clasamentului european în ceea ce privește integrarea AI în afaceri, cu doar 1% din companiile active folosind această tehnologie. Pentru a schimba această situație, un miliard de euro din suma alocată va fi investit în formarea competențelor digitale ale cetățenilor.

Provocările transformării digitale

Deși AI poate aduce noi oportunități și eficiență în afaceri, există riscuri, precum pierderea locurilor de muncă și creșterea inegalității economice.

Este esențial ca accesul la tehnologie și la competențele necesare să fie distribuit echitabil pentru a evita crearea unei „societăți cu două viteze”, în care unii sunt avantajați, iar alții sunt lăsați în urmă, potrivit tvrinfo.ro.

În ceea ce privește educația în domeniul AI, România se află pe locul 18 în Uniunea Europeană, mult în urma țărilor lider, precum Germania, Țările de Jos și Suedia. Astfel, pentru a putea beneficia pe deplin de potențialul AI, România va trebui să investească nu doar în tehnologie, ci și în educație și pregătirea forței de muncă.