INS: Producţia industrială, în scădere cu 2,2% în primele nouă luni din 2024
Producţia industrială a României a înregistrat o scădere de 2,2%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2023, respectiv cu 1,7% ca serie ajustată.
După cum arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,2%, din cauza declinului înregistrat de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,1%), industria prelucrătoare (-1,9%) şi industria extractivă (-1%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele nouă luni, a fost mai mică cu 1,7%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industriei prelucrătoare (-1,2%) şi industriei extractive (-0,9%).
În luna septembrie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 14%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+17,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,1%, respectiv cu 1,4%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,1%, din cauza scăderilor industriei extractive (-3,3%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,5%). Potrivit sursei citate de Agerpres, industria prelucrătoare a rămas la acelaşi nivel.
INS menţionează că, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,7%, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-4,4%), industria prelucrătoare (-3,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,6%, ca urmare a scăderilor înregistrate de industria extractivă (-4,1%), industria prelucrătoare (-3,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,8%).