Inițiativă de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului către zona regenerabilelor – 100 de tehnicieni se vor specializa în acest domeniu

Cu scopul de a susține reconversia profesională a tehnicienilor din minerit, RenewAcad, Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie, și compania de energie OMV Petrom au înființat un centru de pregătire la Târgu Jiu (Județul Gorj). În acest centru, începând cu această săptămână, are loc primul curs din cadrul proiectului, prin care 100 persoane din minerit vor obține specializarea de ”instalator pentru sisteme fotovoltaice solare”.

Concret, proiectul care a început luni, 4 decembrie 2023, este finanțat de către OMV Petrom și implementat și cu sprijinul Fundației Șanse Egale și al RESS – Renewable Energy School of Skills, cea mai mare rețea de centre de pregătire pentru surse regenerabile din România. „Tranziția către economia verde nu poate fi realizată fără specialiști care să stăpânească cele mai noi tehnologii în domeniu. Prin strategia noastră pentru anul 2030, vom investi aproximativ 3,7 miliarde de euro pentru a asigura energie mai curată, pentru o viață mai bună. Suntem în curs de a dezvolta o capacitate instalată de fotovoltaice de peste 1 GW, reprezentând peste 10% din capacitatea solară estimată a României. Prin colaborarea cu CE Oltenia, vom construi parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 450 MW. Contribuim astfel la reducerea emisiilor și la crearea unei noi industrii, mai sustenabile, în Oltenia.” a declarat Ionuț-Cristian Ciubotaru, Vice-President, Business Development, Downstream Gas & Power în cadrul OMV Petrom.

„RenewAcad este un proiect pe termen lung, implementat în mai multe faze, prima dintre ele fiind cea prezentată azi, care reprezintă o punte între educarea și formarea profesională în domeniul surselor regenerabile de energie a unui număr de peste 100 de angajați ai CE Oltenia. Programe ca acesta ne dau siguranța că România este pregătită pentru tranziția către un viitor mai verde”, a spus, la rândul său, Sebastian-Petre Enache, director al RESS – Renewable Energy School of Skills.

Inițiativă de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului către zona regenerabilelor, derulată de RenewAcad va continua și 2024, cu încă 100 de persoane. Din anul 2019 și până în prezent, RenewAcad a fost implicat în introducerea de noi Standarde Ocupaționale și de Meserii și în pregătirea a peste 10.000 de profesioniști pentru tranziția energetică.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Renewable Energy School of Skills este cea mai mare rețea de centre de pregătire pentru energie regenerabilă din România, având cinci locații în Constanța, București, Târgu Jiu, Petroșani, Arad și Galați.

Fundația Șanse Egale este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2008, care are ca principal scop dezvoltarea unui mediu de educație și sănătate mai bun pentru copii și adolescenți.