Prognoză FMI: Inflația din Venezuela va ajunge la 1.000.000% în acest an

inflatie venezuela bani getty newmoney

Rata inflației din Venezuela va urca până la 1.000.000% până la sfârșitul anului, ceea ce ar reprezenta cel mai grav caz de hiperinflație din istoria modernă, a transmis, luni, Fondul Monetar Internațional, citat de Bloomberg. Asta, în timp ce guvernul de la Caracas continuă să tipărească bani.

Criza este comparabilă cu cea a Germaniei din 1923 sau cu cea a statului african Zimbabwe de la sfârșitul anilor 2000, a declarat Alejandro Werner, directorul departamentului FMI din emisfera vestică. El a mai precizat că, potrivit prognozelor FMI, economia Venezuelei va scădea cu 18% în 2018, al treilea an consecutiv de scădere cu peste 10%.

Cauza este scăderea considerabilă a producției de petrol, spun analiștii. De altfel, colapsul economic dramatic prin care trece Venezuela a survenit în 2014, din cauza prețurilor foarte mici ale petrolului, care nu au mai putut susține sistemul socialist bazat pe subvenții și control al prețurilor.

Citiți și: Donald Trump a luat în calcul invadarea Venezuelei în 2017

„Prăbușirea activității economice, hiperinflația și deteriorarea din ce în ce mai mare a furnizării de bunuri publice, precum și lipsa de alimente la prețuri subvenționate au condus la mari fluxuri de migrație, ceea ce va duce la intensificarea efectelor spillover asupra țărilor vecine”, a completat Alejandro Werner.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susține că această criză este rezultatul unui „război economic” condus de oponenții săi politici din țară și din străinătate.

Totodată, autoritățile au încetat să mai publice indicatori economici, iar economiștii se bazează, acum, doar pe estimări independente furnizate de cei din opoziție, organizații internaționale sau bănci.

Citiți și: Nicolas Maduro a câştigat încă un mandat ca preşedinte al Venezuelei. Este acuzat că a falsificat voturile

Indicele Cafe Con Leche al Bloomberg, care urmărește prețul unei căni cu cafea servite la o brutărie din estul Caracasului, estimează că rata inflației a depășit nivelul de 60.000%, în ultimul an, și este în plină accelerare, cu o rată anuală a inflației de aproape 300.000% în ultimele trei luni.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *