Indicele NewMoney: Avem a cincea cea mai mare suprafață agricolă din UE, dar la producție suntem abia pe locul opt

Cu o producție agricolă estimată la circa  17,3 miliarde de euro anul trecut, România se află pe poziția a opta între țările Uniunii Europene la acest capitol, deși are a cincea cea mai mare suprafață agricolă utilizată la nivel comunitar 13,5 milioane de hectare.

Acest articol a apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney

Mare parte din această suprafață este reprezentată însă de terenuri extrem de fragmentate, pe care (încă) se practică agricultură de sub­zis­tență, motiv pentru care și randamentele sunt destul de mici.

Valoarea totală a producției agricole a Româ­niei a  crescut anul trecut cu circa 12% față de 2016, arată calculele NewMoney pe baza datelor preliminarii pe 2017 ale agenției europene de statistică Eurostat. Valoarea produc­ției vegetale are cea mai mare pondere în totalul producției agricole – circa 11,6 miliarde de euro, în timp ce segmentul de zootehnie a generat circa 3,9 miliarde de euro.

Franța este țara cu cea mai mare producție agricolă estimată pe 2017, peste 72 de miliarde de euro, în creștere cu 2% față de anul anterior, în timp ce Olanda, o țară cu o su­prafață agricolă utilizată de 1,8 milioane de hectare, a înregistrat o producție agricolă de 29 de miliarde de  euro.

România are o suprafață agricolă utilizată de 13,5 milioane de hectare, iar aproape două treimi din terenuri sunt arabile. 57% din suprafața totală a României este utilizată din punct de vedere agricol, în com­parație cu Germania, spre exemplu, unde doar puțin peste un sfert din suprafața țării este desti­nată agriculturii, sau, la polul opus, cu Marea Britanie, unde explo­a­tațiile agricole acoperă aproape trei sferturi din țară. Cerealele (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică) sunt principala cultură vegetală, ocupând peste 5 milioane de hectare din suprafața agricolă a României. De asemenea, printre culturile importante se numără și cele de legume, plante oleaginoase și cartofi.

Aproape 26% din populația ocupată a României lucra la nivelul anului 2015 în agri­cultură, țara noastră ocupând primul loc la nivelul Uniunii Europene din perspectiva acestui indicator. La nivel comunitar, media era de 4,4%, potrivit datelor Eurostat.

Anul trecut, agricultura și-a pus amprenta asupra creșterii economice din România. Astfel, PIB-ul a crescut cu 7% în primele nouă luni ale anul trecut, contribuții majore la avan­sul economic având industria (cu o pondere de 23,2% la formarea PIB), comerțul (18,2%) și agricultura (4,9%), potrivit Institutului Național de Statistică. De menționat că volumul de activitate din agricultură s-a majorat, în primele nouă luni din 2017, cu 24,3%.

 

Cerealele iau caimacul

Agricultura încă reprezintă un „pion“ important în tabloul de bord al economiei românești.

  •  17,3 miliarde de euro a fost producția agricolă a României anul trecut, în creștere cu 12% față de 2016.
  •  5 milioane de hectare sunt cultivate în România cu cereale (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică).
  •  26% din populația ocupată a României lucrează în agricultură.
  •  24,3% este creșterea volumului de activitate din agricultura românească în primele nouă luni ale anului trecut.
  •  4,9% este ponderea agriculturii în formarea Produsului Intern Brut în perioada ianuarie-septembrie 2017.