Indicele NewMoney: Avem a cincea cea mai mare suprafață agricolă din UE, dar la producție suntem abia pe locul opt
Cu o producție agricolă estimată la circa 17,3 miliarde de euro anul trecut, România se află pe poziția a opta între țările Uniunii Europene la acest capitol, deși are a cincea cea mai mare suprafață agricolă utilizată la nivel comunitar – 13,5 milioane de hectare.
Acest articol a apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney
Mare parte din această suprafață este reprezentată însă de terenuri extrem de fragmentate, pe care (încă) se practică agricultură de subzistență, motiv pentru care și randamentele sunt destul de mici.
Valoarea totală a producției agricole a României a crescut anul trecut cu circa 12% față de 2016, arată calculele NewMoney pe baza datelor preliminarii pe 2017 ale agenției europene de statistică Eurostat. Valoarea producției vegetale are cea mai mare pondere în totalul producției agricole – circa 11,6 miliarde de euro, în timp ce segmentul de zootehnie a generat circa 3,9 miliarde de euro.
Franța este țara cu cea mai mare producție agricolă estimată pe 2017, peste 72 de miliarde de euro, în creștere cu 2% față de anul anterior, în timp ce Olanda, o țară cu o suprafață agricolă utilizată de 1,8 milioane de hectare, a înregistrat o producție agricolă de 29 de miliarde de euro.
România are o suprafață agricolă utilizată de 13,5 milioane de hectare, iar aproape două treimi din terenuri sunt arabile. 57% din suprafața totală a României este utilizată din punct de vedere agricol, în comparație cu Germania, spre exemplu, unde doar puțin peste un sfert din suprafața țării este destinată agriculturii, sau, la polul opus, cu Marea Britanie, unde exploatațiile agricole acoperă aproape trei sferturi din țară. Cerealele (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică) sunt principala cultură vegetală, ocupând peste 5 milioane de hectare din suprafața agricolă a României. De asemenea, printre culturile importante se numără și cele de legume, plante oleaginoase și cartofi.
Aproape 26% din populația ocupată a României lucra la nivelul anului 2015 în agricultură, țara noastră ocupând primul loc la nivelul Uniunii Europene din perspectiva acestui indicator. La nivel comunitar, media era de 4,4%, potrivit datelor Eurostat.
Anul trecut, agricultura și-a pus amprenta asupra creșterii economice din România. Astfel, PIB-ul a crescut cu 7% în primele nouă luni ale anul trecut, contribuții majore la avansul economic având industria (cu o pondere de 23,2% la formarea PIB), comerțul (18,2%) și agricultura (4,9%), potrivit Institutului Național de Statistică. De menționat că volumul de activitate din agricultură s-a majorat, în primele nouă luni din 2017, cu 24,3%.
Cerealele iau caimacul
Agricultura încă reprezintă un „pion“ important în tabloul de bord al economiei românești.
- 17,3 miliarde de euro a fost producția agricolă a României anul trecut, în creștere cu 12% față de 2016.
- 5 milioane de hectare sunt cultivate în România cu cereale (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică).
- 26% din populația ocupată a României lucrează în agricultură.
- 24,3% este creșterea volumului de activitate din agricultura românească în primele nouă luni ale anului trecut.
- 4,9% este ponderea agriculturii în formarea Produsului Intern Brut în perioada ianuarie-septembrie 2017.