Încălzirea globală schimbă industria vinului. În 2050 unele dintre cele mai bune vinuri vor veni din zone considerate acum reci
Ca urmare a încălzirii globale, harta mondială a vinurilor se modifică. Până în 2050, unele dintre cele mai bune vinuri din lume vor veni din locuri considerate până acum prea reci.
Acest articol a apărut în numărul 78 (18 noiembrie – 1 decembrie 2019) al revistei NewMoney
Când luăm o sticlă de vin de pe raft, avem deja o idee despre cum miroase și ce gust are respectivul vin. Ca gust, există șampanii mai bogate ca aromă și textură și mai echilibrate decât altele, dar toate au ca numitor comun strălucirea, gustul mineral, unele chiar de pământ, aciditatea care conferă prospețime și care trezește papilele.
În 2019, strugurii au fost foarte copți, dar dat fiind că au fost echilibrați de o aciditate foarte ridicată, stilul clasic a dominat anul acesta. Numai că recolta de struguri nu va fi mereu așa. Creșterea temperaturilor din cauza încălzirii globale scade aciditatea și ridică nivelul de zahăr din struguri, ceea ce mărește concentrația de alcool în timpul procesului de fermentare. Căldura influențează și anumiți compuși din struguri responsabili cu buchetul și aroma.
Gaia Gaja, a cărei familie deține o cramă cu același nume în regiunea Piemont din Italia, indică schimbările cele mai evidente la nivelul gustului vinului de anul acesta. „Vinurile devin tot mai corpolente (mai dense, n.r.), mai alcoolizate, mai coapte ca buchet.“ Teama ei este că notele subtile, aromele evanescente și delicate care contribuie la succesul unui vin sunt în pericol.
De pildă, încălzirea vremii schimbă buchetul vinului roșu dinspre notele de fructe roșii, precum zmeura sau cireșele, spre cele de pădure, precum murele. La fel, influențează aromele și strălucirea răcoritoare care conferă vinurilor energie.
Vom avea vinuri din ce în ce mai tari
În Valea Ronului, verile foarte călduroase urcă deja gradul de alcoolizare al vinurilor spre 16%, o concentrație pe care o întâlnim, de exemplu, la un sherry. Unele podgorii, precum Charbonniere, intenționează să amestece în vinurile roșii cantități mici de soiuri albe – bourboulenc și clairette –, pentru a le conferi celor roșii mai multă prospețime atunci când sunt deschise și turnate în pahar.
Tot din cauza încălzirii, strugurii se coc mult mai repede. În multe regiuni, recolta lor ajunge să se facă și cu două săptămâni mai devreme ca odinioară. „Scurtând ciclul de coacere, există riscul ca maturizarea zahărului și a aromelor să nu se sincronizeze, astfel încât buchetul să nu-și atingă întregul potențial“, explică Kimberly Nicholas, conferențiar la Lund University Centre for Sustainability Studies din Suedia. „Va fi tot mai greu de obținut acel punct ideal în care nivelul de zahăr, acidul, culoarea, taninul și buchetul sunt în perfectă armonie“, mai spune aceasta.
Partea plină a paharului
Există și o parte bună. Încălzirea globală a făcut ca locurile mai reci, precum Burgundia, să poată produce vinuri excepționale, spune Philippe Drouhin, de la Casa Joseph Drouhin. „Chiar dacă profilul buchetului se va modifica în viitor, nu înseamnă că vinurile nu vor mai fi la fel de bune“, ține să spună tot el. Și totuși, pe măsură ce temperaturile urcă, Burgundia va cam trebui să spună adio pinot-urilor sale elegante și mătăsoase.
Vor supraviețui în alte regiuni, precum coasta de vest a Sonomei, bătută de vânturile reci ale Pacificului. Climatologul Gregory Jones, profesor la Linfield College din Oregon, spune că temperatura ideală din perioada de coacere a strugurelui pentru un pinot foarte bun este între 14 și 16 grade Celsius.
Unele schimbări la nivel de gust sunt în mod clar spre bine. Să luăm exemplul soiurilor nemțești de pinot noir, considerate cândva anemice. În majoritatea regiunilor Germaniei era prea frig pentru ca acest soi de struguri să se coacă așa cum trebuie. Acum, vinurile obținute sunt tot mai cărnoase, seducătoare și savuroase.
Harta mondială a vinurilor se modifică, iar soiuri cunoscute, plantate în regiuni și în locuri surprinzătoare, oferă diferențe de gust tot mai neobișnuite. Se întâmplă deja în sudul Angliei, cu soiurile albe. Până în 2050, regiuni viticole din Idaho, Norvegia sau Suedia vor da unele dintre cele mai extraordinare vinuri din lume. Între timp, regiuni viticole consacrate precum Bordeaux, Valea Napa (California) și altele caută soiuri din sudul Europei care tolerează mai bine seceta și păstrează totuși un nivel ridicat de aciditate. Unele domenii de top, precum Pomerol’s Château Lafleur, renunță la merlot-ul timpuriu, deoarece acest soi de struguri produce vinuri prea alcoolizate.
Schimbări legislative
Vara aceasta, Bordeaux a început să relaxeze regulile privind originea controlată care permit doar soiurilor roșii și albe să fie plantate. Mai mulți viticultori au votat pentru a permite plantarea a șapte noi soiuri, printre ele marselan, touriga nacional sau petit manseng, toate având gusturi total diferite. Deocamdată, vor fi folosite doar în vinurile de bază din regiunea Bordeaux, nu și de domeniile de top. Autorizarea finală este așteptată pentru anul viitor.
În Spania, Miguel Torres, un enolog care reînvie soiuri aflate pe cale de dispariție, dar rezistente într-o climă fierbinte și secetoasă, a identificat cinci soiuri care oferă un buchet excepțional, cum ar fi forcada, un soi alb cu note persistente de lămâie, ierburi și minerale.
Enologul Dan Petroski, producător la Larkmead, în Calistoga (California), a plantat o parcelă de aproape un hectar și jumătate cu zinfandel, tempranillo și alte câteva soiuri, pentru ca în viitor să le amestece cu cabernet, pentru a adăuga culoare și densitate și pentru a păstra astfel stilul solar al vinurilor din Valea Napa. „În cazul vinului, e bine să gândești cu 20 de ani înainte“, spune el.
Multe regiuni au avut o recoltă promițătoare în 2019. Așa că schimbările vor fi subtile sau, în formularea cu care punctează Petroski, „declinul cabernet-ului din Napa este încă foarte departe“.
Resetare
În căutarea celor mai bune locuri, producătorii merg mai spre nord în emisfera nordică și mai spre sud în cea sudică sau la altitudini mai mari.
- Schimbări. Pentru cele mai cunoscute soiuri de strugure din lume, printre care pinot noir, chardonnay, nebbiolo și riesling, schimbările climatice permit combinarea maturității fenolice (coaja este fină, colorată și aromată) cu producții mai mici. Ca urmare a fenomenului de încălzire globală, regiuni care erau cândva considerate prea reci arată acum că pot produce vinuri bune.
- Bule englezești. Anglia este exemplul perfect. Cu trei decenii în urmă, nimeni nu auzise de vin spumant în Anglia. Pe măsură ce clima s-a încălzit, s-a dezvoltat tot mai puternic o adevărată industrie a vinurilor spumante, de renume internațional deja,provenite din podgorii de pe coasta sudică. Astfel, companii care produc șampanii de renume (precum Taittinger sau Vranken-Pommery Monopole) au investit în podgorii din Anglia, pariind pe producțiile obținute aici.
- Mai sus. Vița-de-vie este plantată acum la altitudini considerate odinioară inospitaliere pentru a face vin. Cu cât clima se încălzește, cu atât podgoriile ajung mai sus. Miguel Torres, managerul general al producătorului Familia Torres, din provincia spaniolă Catalonia, a plantat viță-de-vie la altitudini de 900-1.200 de metri, la poalele Pirineilor, scrie The New York Times. „Acum 25 de ani ar fi fost imposibil“, a spus Miguel Torres.