În timp ce Rusia este în ofensivă pe uscat, Ucraina a schimbat, în ultimul an, cursul războiului naval folosind drone și rachete cu rază lungă de acțiune
În ultimul an, Ucraina a schimbat cursul războiului naval, folosind drone și rachete cu rază lungă de acțiune, plus diverse tehnici neconvenționale. Întrebarea este cum și dacă Ucraina va reuși de acum înainte să capitalizeze acest succes naval pentru a câștiga războiul cu Rusia.
Când Rusia a invadat Ucraina în 2022, șansele Kievului în războiul naval păreau destul de sumbre. La destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit o flotă mică, pe care Rusia a distrus-o în mare parte când a ocupat Crimeea, în 2014. În 2018, Rusia a capturat trei dintre vasele ucrainene rămase și a blocat navele civile să intre în Strâmtoarea Kerci, care separă Peninsula Crimeea de Rusia continentală. Kremlinul a redeschis rapid strâmtoarea și, în cele din urmă, a returnat navele, dar tot exercițiul a devoalat impotența navală a Ucrainei.
La momentul următoarei invazii, 2022, nava-amiral a marinei ucrainene – o fregată învechită – s-a aflat în fruntea unei mici flote formate dintr-o singură navă de război, câteva nave modeste echipate cu rachete mici și câteva elicoptere. La două săptămâni de la începerea războiului, comandanții ucraineni au fost nevoiți să scufunde nava-amiral, ca să nu cadă în mâinile Rusiei, iar forțele ruse au scufundat multe dintre navele mai mici ale Ucrainei.
După un an și jumătate s-a petrecut ceva incredibil – Ucraina a schimbat cursul războiului naval. Folosind drone, rachete cu rază lungă de acțiune și o varietate de tehnici neconvenționale, a reușit, până în octombrie 2023, să împingă flota rusă din Marea Neagră de la baza sa principală din Crimeea până în țărmul estic. A reușit să scufunde nouă nave rusești mari și chiar să reocupe unele teritorii pierdute. Aceste victorii au contat mult pentru o țară aflată sub atac aerian continuu și blocată într-o situație de stagnare costisitoare în războiul terestru, comentează într-o analiză recentă revista americană Foreign Affairs.
Kievul nu poate câștiga războiul cu aceste succese maritime, dar sunt cu siguranță victorii care vor conta mult în economia conflictului în avantajul Ucrainei. Avansul maritim i-a permis de exemplu să mute trupele staționate de-a lungul coastei și să le trimită mai aproape de linia frontului (pentru a împiedica o debarcare aproape de Odessa, Ucraina a trebuit să amplaseze o brigadă de infanterie și o brigadă blindată puternică de-a lungul coastei, adică a scos din joc 5.000 de militari antrenați și 100 de tancuri). De asemenea, i-a permis să securizeze rutele de transport maritim, cruciale pentru exportul de cereale. Nu în ultimul rând, succesul din Marea Neagră este un atu în viitoarele negocieri de pace. În același timp, ca această strategie să reușească, Kievul va avea nevoie să primească neîntrerupt ajutor militar din partea Occidentului.
Superputerea
Forța cu care Rusia a lovit la începutul războiului a fost copleșitoare – un crucișător (Moskva), cinci fregate, șase submarine moderne, 13 nave de debarcare de tancuri și multe alte vase mai mici destinate apărării de coastă. Avioanele de vânătoare, avioanele de patrulare și elicopterele au susținut toată această flotă.
Totuși, succesul timpuriu al Rusiei nu a durat. La o lună de la începerea invaziei, rachetele ucrainene lansate de drone au scufundat mai multe ambarcațiuni de patrulare rusești. Din povestea revenirii ucrainene, rămâne memorabil episodul în care două rachete antinavă lansate de pe coasta ucraineană au lovit crucișătorul Moskva, în aprilie 2022. Marina rusă a încercat să-l remorcheze către baza sa din Crimeea, dar nava s-a scufundat pe parcurs. A fost cel mai mare vas de război scufundat în luptă din 1982 încoace, de la torpilarea crucișătorului argentinian Belgrano, în timpul războiului din Insulele Falkland.
Potrivit calculelor făcute de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Rusia a pierdut aproximativ 40% din capacitatea sa navală din Marea Neagră, începând din februarie 2022. Pe lângă crucișătorul Moskva, rachetele și dronele ucrainene au distrus sau au deteriorat grav două fregate, cinci nave de debarcare de tancuri și un submarin. În plus, loviturile care au vizat centrele de comandă navale rusești, șantierele navale, aerodromurile și facilitățile de apărare antiaeriană din Crimeea au slăbit suportul terestru acordat flotei, suportul logistic și rețelele de comandă și control. Pentru a-și proteja flota rămasă, Rusia a fost nevoită să-și mute navele în baza de la Novorossiisk. Dar chiar și acolo s-a dovedit că nu sunt în siguranță – în august 2023, o dronă maritimă ucraineană a lovit și avariat o navă de război rusească în respectivul port.
Rachete și drone letale
Multe dintre armele folosite de Ucraina împotriva flotei ruse, deși nu sunt noi, nu fuseseră testate într-o campanie navală prelungită. Iar acum s-a dovedit că pot fi remarcabil de eficiente. Două tipuri de rachete s-au dovedit în mod deosebit extrem de utile. Primul tip este racheta antinavă cu rază lungă de acțiune (de 160 până la peste 300 de kilometri, suficient pentru a ține navele rusești departe de țărm). Ucraina produce intern o parte, dar primește și din SUA. Deși aceste rachete au fost inițial proiectate să fie plasate pe nave, armata le-a adaptat pentru lansatoare terestre pentru a-și reduce vulnerabilitatea la contraatacuri. Al doilea tip de rachete foarte eficient îl reprezintă o rachetă de atac cu lansare terestră cu rază lungă de acțiune – completează capacitățile antinavă ale Ucrainei. Produse în principal de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Ucraina, rachetele vizează în mod normal ținte statice și au fost proiectate pentru operațiuni terestre, nu pentru lovirea țintelor navale extrem de mobile. Ucrainenii le-au folosit însă pentru a elimina cinci dintre cele nouă nave staționate în port, deci ținte fixe.
Forța maritimă amfibie
Ucraina va trebui să rămână cât mai creativă. Pentru a vâna submarinele inamice, nu-și permite să irosească timp și bani încercând să reproducă sistemele sofisticate de miliarde de dolari care echipează marile flote occidentale. Lupta Ucrainei nu se compară totuși cu miza confruntării submarinelor din Atlanticul de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sau cu efortul NATO de a contracara sutele de submarine sovietice în timpul Războiului Rece. Kievul trebuie doar să exercite suficientă presiune pentru a determina cele cinci submarine rusești care operează în Marea Neagră să se retragă – un lucru pe care îl poate face cu armele antisubmarin și echipamentele de detectare ale Statelor Unite și ale altor țări NATO, adaptate navelor sale mai mici. Dacă reușește asta, poate reduce amenințările care vizează transportul maritim ucrainean, dar și presiunea economică asupra guvernului ucrainean de a face concesii în eventualitatea unor negocieri de pace.
Kievul are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a-și menține aceste avantaje pe mare. În cele din urmă, Ucraina ar trebui să construiască o capacitate amfibie modestă care să poată amenința pozițiile rusești din Crimeea și zonele din spatele coastelor Mării Negre controlate de Rusia. Ambarcațiunile mici, pe care le-ar putea primi rapid din Statele Unite și din alte țări partenere NATO, ar fi suficiente pentru a face ca forțele ruse să stea mereu în alertă.
În plus, astfel de ambarcațiuni mici pot fi transportate rapid pe uscat, evitând submarinele rusești, precum și prevederi ale Convenției de la Montreux (Elveția), un acord diplomatic din 1936, care i-ar permite Turciei să blocheze trecerea navelor de război prin strâmtorile ce duc spre Marea Neagră. Nu în ultimul rând, Ucraina ar putea folosi această capacitate amfibie ca parte a unei campanii pentru recucerirea Peninsulei Crimeea.
Realist vorbind, un astfel de atac nu este posibil acum. Crimeea este puternic apărată, iar un asalt amfibiu asupra peninsulei ar fi extrem de complex. În schimb, raiduri periodice precum cele efectuate de ucraineni în regiunea vecină Herson ar face amenințarea amfibie credibilă și le-ar distrage rușilor atenția de la bătălii terestre cheie.
Așadar, succesul naval al Ucrainei cântărește mult în economia conflictului. Șansele victoriei ar putea scădea dacă Statele Unite și alți parteneri își reduc sprijinul. Dacă Ucraina nu va avea muniție și echipamente noi care să înlocuiască ce pierde în luptă, forțele ruse vor începe să câștige teren și vor anula avantajul obținut pe mare de Ucraina.
Războiul creativ
Tocmai pentru că are o poziție net inferioară militar, Ucraina va trebui să-și păstreze avantajul prin lovituri neconvenționale și surprinzătoare.
- DRONELE. Folosirea dronelor maritime în războiul naval este o mare noutate. Operate de la distanță și dificil de observat, aceste arme, echipate cu încărcături apreciabile, pot ajunge adânc în teritoriul maritim al unui adversar. Și pentru că militarii care le operează urmăresc video mișcările vaselor, pot ajusta traiectoria, pot observa manevrele de evitare și pot chiar schimba ținta, dacă cea inițială nu mai este accesibilă. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, o astfel de dronă a reușit să scufunde în ianuarie o navă rusească staționată în apropierea Crimeei.
- PRECIZIA. Ucraina nu-și permite să piardă muniție. Informațiile precise privind țintele au fost cheia succesului sistemelor balistice folosite de Ucraina pe mare. Munițiile ghidate de GPS trebuie programate să lovească ținta corectă fix în momentul corect. De aceea, informațiile din satelit, supravegherea electronică și alte capacități de urmărire pe care Statele Unite și alte țări partenere le furnizează Ucrainei sunt extrem de importante.
Acest articol a apărut în numărul 182 al revistei NewMoney
FOTO: AFP/Getty