Impactul reducerii ratei dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală a SUA asupra economiei mondiale

Decizia Rezervei Federale  SUA (FED) de reducere a ratei dobânzii de referinţă poate influenţa traiectoria economiei SUA, dar efectele lor sunt resimţite şi în economia mondială, potrivit analiştilor intervievaţi de CNBC.

”Statura economiei SUA este unul dintre factorii cheie ai importanţei Fed. Economia SUA rămâne una dintre cele mai mari economii din lume şi, cu siguranţă, în ultimul timp, una dintre cele cu cea mai rapidă creştere”, a spus Gregory Daco, economist şef la EY-Parthenon.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă al Fed a decis să reducă intervalul ţintă al dobânzii sale pentru fonduri federale, decizie care poate influenţa costul produselor de împrumut, cum ar fi creditele ipotecare şi valoarea numerarului, obligaţiunilor şi acţiunilor.

Decizia Fed va fi simţită în întreaga lume

Până în august 2024, inflaţia anuală era de 5,9% la nivel global, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Fondul a mai raportat că inflaţia a fost mai aproape de 2,6%, în medie, în economiile avansate precum Statele Unite.

Decizia Rezervei Federale de a reduce rata dobânzii vine după luni de date instabile pe piaţa muncii din SUA. Rata şomajului a fost de 4,2% în august 2024, 7,1 milioane de americani  fiind fără locuri muncă, datele fiind puţin modificate faţă de ultimele luni, relevă sursa citată de News.ro.

Dar imaginea locurilor de muncă s-a întunecat considerabil faţă de un an în urmă, când şomajul era de 3,8%, cu 6,3 milioane de americani în căutarea unui loc de muncă.

Băncile centrale ale economiilor avansate din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor pentru a evita o criză globală de inflaţie. Economiştii au observat că înăsprirea simultană a condiţiilor dincolo de frontiere ar putea amplifica efectele acestora.

Prognoze pe termen scurt şi mediu

Banca Centrală Europeană şi-a redus, de asemenea, dobânda de politică monetară de două ori în 2024.
Creşterea PIB-ului global este aşteptată să fie de 3,2% în 2024 şi de 3,3% în 2025, conform FMI.

”Acţiunile Consiliului Rezervei Federale nu se limitează doar la SUA, au o implicaţie, un efect de propagare şi în alte părţi ale lumii”, a spus Reena Aggarwal, director al Centrului Psaros pentru pieţe şi politici financiare de la Universitatea Georgetown.

Deciziile Fed pot avea, de asemenea, impact asupra pieţelor valutare, având în vedere efectul lor asupra valorii dolarilor americani, moneda de rezervă globală.

”Pieţele emergente sunt afectate deoarece o mare parte din împrumuturile lor sunt în dolari. Şi aşa trebuie să ramburseze dobânda şi principalul în dolari. Şi dacă ratele dobânzilor se schimbă în SUA, tot costul împrumutului se schimbă”, a spus Aggarwal într-un interviu pentru CNBC.

Alte ţări au încercat să crească profilul monedelor lor cu rezultate mixte. În special Banca Populară a Chinei şi-a stabilit propriul sistem monetar internaţional bazat pe yuanul, sau renminbi, al Chinei.

Economiştii Fed scriu că banca centrală a Chinei a gestionat valoarea yuanului pentru a ajuta ţara să-şi atingă obiectivele comerciale. China şi-a stabilit, de asemenea, propria reţea de linii swap pentru a rivaliza cu sistemele oferite de băncile centrale precum Rezerva Federală şi Banca Centrală Europeană.

Yuanul a reprezentat 4,3% din plăţile efectuate la nivel global în 2023, potrivit Rezervei Federale.
Banca centrală a SUA observă că, în timp ce această pondere este în creştere, este cu mult în urma utilizării dolarului (47%) sau a euro (23%).

Reacţia burselor

Bursele europene au închis în creştere puternică, în condiţiile în care investitorii au analizat decizia Băncii Angliei de a menţine ratele dobânzilor constante, care a urmat reducerii din ziua anterioară a dobânzii de referinţă a Rezervei Federale din SUA, cu 0,50 de puncte procentuale, transmite CNBC.

Factorii politici ai Băncii Angliei au votat pentru a menţine dobânda cheie constantă, la 5%, într-o mişcare mult anticipată. Banca centrală a Marii Britanii a declarat că ”o abordare graduală” a relaxării monetare rămâne adecvată, inflaţia serviciilor rămânând ”ridicată”.

Lindsay James, strateg de investiţii la Quilter Investors, a declarat că decizia deschide probabil calea pentru ca banca să reducă dobânzile la următoarea sa întâlnire, din noiembrie.

Deşi astăzi poate fi o pauză, consensul general este să ne aşteptăm la mai multe reduceri de dobândă în acest an şi în următorul, deoarece ritmul economic încetineşte şi inflaţia rămâne aproape de ţintă”, a spus James.

”Încă două reduceri sunt aşteptate de pieţele financiare şi, odată cu expirarea timpului în 2024, următoarea întâlnire va vedea probabil următoarea reducere a BoE”, a adăugat ea.