Guvernul va investi peste trei miliarde de euro în infrastructura spitalicească

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în perioada următoare se vor face investiţii de peste 3 miliarde de euro în infrastructura spitalicească din România.

Şeful Guvernului a participat la semnarea Acordului de parteneriat între Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”M.S. Curie” şi Asociaţia ”Dăruieşte Viaţă”.

”Mă bucur că am ajuns să semnăm cel de-al doilea acord, după ce asociaţia pe care o conduceţi a terminat prima clădire, investiţii de aproape 53 de milioane de euro, şi construcţia clădirii, cât şi dotările. Acum vom continua acest proiect şi îi spun fără nicio reţinere un proiect de succes.

Şi vreau, în afară să vă felicit, vreau să vă mulţumesc. Nu din funcţia de prim-ministru, din calitatea de român, pentru ceea aţi făcut şi veţi face în continuare. De fapt vom ajunge să avem primul campus pediatric la «Marie Curie».

Deja s-a predat prima clădire, mai avem să continuăm acel proiect-pilot la secţia de radioterapie şi eu sper, împreună cu domnul ministru, cu Ministerul Sănătăţii, să găsim cea mai bună cale astfel încât să introducem în managementul sistemului de sănătate şi o componentă a organizaţiilor neguvernamentale”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

„Toate restanţele clasei politice ajung să se realizeze”

El a menţionat că în infrastructura spitalicească se vor face investiţii de trei miliarde de euro. ”Se vor face multe investiţii în infrastructura spitalicească. Cred că niciodată nu s-au făcut atâtea investiţii, peste trei miliarde de euro, din câte ştiu eu în acest moment.

Toate restanţele clasei politice, cumva şi cu ajutorul Uniunii Europene, ajung să se realizeze. Pentru că avem şi anumite termene-limită de această dată prin PNRR până în 2026, cumva cred că şi ei s-au asigurat că ne vom ţine de această dată de cuvânt.

Din punctul meu de vedere, şi o spun fără nicio reţinere, fără să jignesc managerul Spitalului «Marie Curie», mai este foarte mult de lucru în managementul sistemului de sănătate şi al spitalelor. Am văzut management de succes cum este la «Marie Curie», am văzut, împreună cu domnul ministru, şi la Bihor, am mai văzut şi la Bistriţa.

Deci se poate. Trebuie să avem anumite proiecte-pilot, pe care pe urmă să le multiplicăm. Dacă nu vom face acest lucru, toate aceste investiţii nu vor fi sustenabile. Să construieşti e mai uşor decât să întreţii”, a continuat premierul.

Aşteptări la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale

Ciolacu a afirmat că aşteptările în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale sunt enorme. ”Mai mult, aşteptările în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale sunt unele enorme.

Am scăpat de comunism, ştim să facem diferenţe, am văzut care sunt diferenţele între servicii din alte ţări şi cred că trebuie să ieşim cumva, şi acest lucru nu îl putem face decât cu dumneavoastră, din acest cerc strâmt pe care ni l-am creat singuri.

Acest cerc trebuie spart, trebuie să fim cât mai deschişi şi să recunoaştem unde nu am reuşit să împingem lucrurile la aşteptările pe care le avem noi toţi, fiindcă cu toţii avem familii şi ştim ce-şi doresc ei de la sistemul medical. Asta nu înseamnă că nu… în ultima perioadă, din punctul meu de vedere, s-au făcut nişte paşi enorm. Dar, repet, ei trebuiesc cumva în paralel dezvoltaţi, fiindcă sistemul de sănătate cu toate investiţiile pe care o să le facem, istorice, nu va fi sustenabil decât cu o schimbare de fond”, a subliniat Marcel Ciolacu.