Guvernul confirmă prezența fermelor de boți care încercau să promoveze anumiţi candidaţi la alegeri
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a confirmat joi prezența fermelor de boți pe reţelele de socializare, care încercau să promoveze anumiţi candidaţi la alegerile prezidenţiale sau parlamentare, fără respectarea legislaţiei în vigoare.
Bogdan Ivan: „Au fost găsite sute de conturi false pentru promovare”
„După discuţii foarte aplicate cu celelalte autorităţi din România care au atribuţii directe în implementarea acestor drepturi şi obligaţii ale reţelelor de socializare, în speţă ANCOM şi AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta şi TikTok, am primit un raport în care este evidenţiat faptul că astăzi, în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină conţinut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare.
În momentul de faţă, toate aceste conturi au fost blocate. Au fost identificate aceste reţele care, în integralitatea lor, au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de cont de alte zeci sau sute de conturi, aflate în spatele acelui cont. În momentul de faţă, continuă investigaţia, pentru că au fost făcute zeci de reclamaţii”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Investigaţia continuă la nivelul Meta
El i-a îndemnat pe toţi cei care constată existenţa pe reţelele de socializare a unor astfel de conturi să le raporteze către Ministerul Cercetării şi Digitalizării (prin platfoma nofake), precum şi către Autoritatea Electorală Permanentă.
Ministrul a precizat că investigaţia continuă la nivelul Meta şi că în cursul zilei va solicita instituţiilor abilitate să intervină, să ceară IP-uri şi să îi identifice pe administratorii reţelelor, astfel încât aceste reţele să poată fi destructurate. El a apreciat că o parte dintre aspectele identificate de către cei de la Meta sunt inclusiv de competenţa Parchetului.
„Aceste lucruri există. Ceea ce a făcut premierul Marcel Ciolacu, şi anume să aducă în discuţie în spaţiul public această problemă, este un semnal foarte puternic, care s-a confirmat şi care, la rândul său, a dus la destructurarea mai multor astfel de reţele, care nu respectă legislaţia în vigoare şi standardele aplicate tuturor platformelor de socializare”, a mai spus Ivan, potrivit Agerpres.
Ministrul Digitalizării a precizat şi ce acţiuni se derulau de către respectivele reţele. „Prima dată fac referire la conţinut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există. Foloseau, promovau anumiţi candidaţi, promovau hate speech împotriva altor candidaţi. Şi promovau un conţinut inautentic, care era creat inclusiv cu instrumente de inteligenţă artificială.
Este de competenţa autorităţilor să stabilească graniţa dintre conţinut ilegitim şi inautentic şi conţinut ilegal. Vorbim despre acţiune care, în funcţie de gravitatea situaţiei, poate fi încadrată în sancţiune pur electorală sau chiar în zona de infracţiune. Dar asta vor stabili autorităţile competente. Nu stabilim noi lucrul ăsta la Ministerul Cercetării şi Digitalizării”, a afirmat Ivan.
„Orice încercare de a crea noi reţele va fi blocată în termen de ore, maxim câteva zile”
El a fost întrebat care sunt instituţiile care urmează să fie sesizate şi cum vor proceda acestea. ” Cu siguranţă că o parte din ceea ce au reuşit să identifice cei de la Meta este inclusiv de competenţa Parchetului. Urmează să se stabilească la nivelul fiecărei instituţii care sunt paşii pentru a ajunge acolo.
În momentul de faţă, procedura este următoarea: noi am identificat din punct de vedere tehnic, cei de la META au identificat faptul că există astfel de reţele, prima dată le-am blocat. Şi vreau să fie foarte clar, orice încercare de a crea noi reţele va fi blocată în termen de ore, maxim câteva zile, iar mai departe pe canalul special creat pentru law enforcement-ul din România, în raport cu marile platforme, pentru că e un canal separat, la care nu am acces eu ca şi instituţie civilă, ei vor putea să ceară acele date foarte sensibile, IP-urile, localizarea celor servere pe care s-au rulat respectivele programe.
În momentul de faţă toate dispozitivele pe care s-au rulat respectivele programe sunt banate şi blocate, adică nu o să mai poată să-şi folosească acele telefoane sau serverele mai departe pentru o operaţiune similară, urmând ca entităţile satului să încadreze în funcţie de gravitatea situaţiei, să încadreze fiecare faptă acolo unde o prevede legea”, a declarat Ivan.
Ministrul a explicat că plângerile primite la minister „au vizat toţi candidaţii pentru a fi verificaţi”, dar, în momentul de faţă, „nu toţi candidaţi” au folosit aceste practici. Întrebat care dintre candidaţi sunt identificaţi, el a precizat: „Nu mi s-au transmis informaţii legate de un anumit candidat sau de alt candidat”.