Google scapă de o amendă antitrust de 1,5 miliarde de euro pentru produsul AdSense for Search

A doua cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene a anunţat că trebuie anulată o amendă de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) impusă Google de către autorităţile de reglementare dând câştig de cauză gigantului tehnologic din SUA după ce acesta a contestat decizia.

Cazul provine din 2019, când Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a spus că Google, parte a grupului Alphabet, a abuzat de dominaţia sa pe piaţă în legătură cu un produs numit AdSense for Search, transmite CNBC.

Acest produs a permis proprietarilor de site-uri web să livreze reclame în rezultatele căutării de pe propriile pagini. Google acţionează ca un intermediar, permiţând agenţilor de publicitate să difuzeze anunţuri prin intermediul căutării pe site-uri web ale terţilor.

Acuzaţii: Google a abuzat de dominaţia sa pe piaţă

Însă Comisia Europeană a susţinut că Google a abuzat de dominaţia sa pe piaţă, impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-uri web terţe, ceea ce i-a împiedicat în cele din urmă pe rivali să-şi plaseze anunţurile de căutare pe aceste site-uri web.

Comisia a amendat Google la acea vreme cu 1,49 miliarde de euro. Google a făcut recurs, trimiţând cazul Tribunalului UE, transmite sursa citată de News.ro.

Tribunalul a declarat miercuri că ”susţine majoritatea constatărilor”, dar ”anulează decizia prin care Comisia a impus o amendă de” aproape 1,5 miliarde de euro.

Instanţa a adăugat că comisia ”nu a luat în considerare toate circumstanţele relevante în evaluarea duratei clauzelor contractuale” pe care le-a considerat abuzive. Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru CNBC că va analiza îndeaproape decizia completă.

”Acest caz este despre un subset foarte restrâns de anunţuri de căutare numai text plasate pe un număr limitat de site-uri web ale editorilor. Am făcut modificări la contractele noastre în 2016 pentru a elimina prevederile relevante, chiar înainte de decizia Comisiei. Suntem încântaţi că instanţa a recunoscut erori în decizia iniţială şi a anulat amenda”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că ia act de hotărâre şi va reflecta asupra posibililor paşi următori. Comisia ar putea contesta această decizie, care ar trimite-o la Curtea Europeană de Justiţie, instanţa supremă a UE.

Au existat o serie de cauze în justiţie care au implicat companii de tehnologie din UE şi SUA care au fost finalizate recent.

În această lună, CEJ a menţinut o amendă de 2,4 miliarde de euro aplicată Google pentru abuzul de poziţie dominantă prin favorizarea propriului serviciu de comparare a cumpărăturilor.