Gest sfidător făcut de Putin: Brigada militară acuzată de masacrul din Bucha a primit titlul onorific pentru „curaj, determinare și profesionalism”

Vladimir Putin a acordat un titlu onorific celei de-a 64-a Brigăzi de Puşcaşi Motorizaţi din cadrul Forţelor terestre ruse, responsabilă pentru atrocitățile de la Bucha. Decretul a fost semnat, luni, de către liderul de la Kremlin pentru „acțiunile exemplare” ale personalului militar.

Bucha este acum scena celui mai grav masacru comis pe continentul european în secolul XXI. În cele aproape șase săptămâni petrecute sub ocupația rusă, locuitorii din Bucha au declarat că au fost supuși perchezițiilor, jafurilor și torturii, potrivit Pravda.

Ucraina a acuzat armata rusă că a comis un masacru de civili în Bucha, descoperit după retragerea soldaților ruși, pe 30 martie. Rusia neagă și a acuzat autoritățile ucrainene și mass-media occidentală că au organizat masacrul sau că forțele ucrainene l-au comis pentru a acuza mai apoi Moscova. „Acțiunile iscusite și decisive ale întregului personal (brigăzii) în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina sunt un model de îndeplinire a sarcinii militare, curaj, determinare și înalt profesionalism”, a susținut Putin.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a criticat decretul semnat de liderul de la Moscova: „În timp ce cineva discută dacă crimele Federației Ruse din Ucraina pot fi numite genocid, Federația Rusă continuă să râdă în fața lumii. Pentru eroism și curaj, spune decretul. Pentru uciderea copiilor și violul femeilor”.

Rusia neagă atrocitățile de la Bucha

Rusia a negat atrocitățile comise de trupele sale în Ucraina, numind numeroasele imagini absolut terifiante cu urmările ocupației din regiunea capitalei „o provocare” și „o nouă înscenare a Kievului pentru media occidentale”.

Mai mult, oficialii ruși califică imaginile cutremurătoare drept „un nou spectacol pus în scenă de regimul de la Kiev pentru media occidentale”. Imagini din satelit din orașul ucrainean Bucha, acolo unde rușii au comis un adevărat masacru, arată un șanț lung de 13 de metri în curtea unei biserici, pe locul în care a fost descoperită o groapă comună. Anatoliy Fedoruk, primarul orașului, a declarat că acolo ar putea fi până la 300 de cadavre.