Genoa vs Dan Șucu. Cât cheltuie și ce încasări are clubul din serie A și ce „performanțe” financiare are antreprenorul Dan Șucu
La scurt timp după ce a fost anunțată vestea că proprietarul Mobexpert, Dan Șucu a preluat 77% din clubul de fotbal italian Genoa, din Serie A, a apărut și întrebarea dacă antreprenorul român poate face față unor investiții și presiuni financiare mai mari decât în fotbalul românesc.
Ce înseamnă Genoa în bani
Publicațiile de specialitate din Italia au mai multe evaluări despre clubul Genoa atât la nvelul încasărilor cât și la cel al cheltuielilor. Aflat pe locul 13 în Serie A, clubul Genoa are un lot de jucători a cărui valoare de piață este estgimată la 144,6 milioane de euro, potrivit site-ului Transfermarkt.com. Cel mai scump jucător al echipei este Morten Frendrup, cotat la 20 de milioane de euro.
Conform Capology.com, salariile anuale negociate ale jucătorilor se ridică la 34,57 de milioane de euro, valoarea medie anuală a salariului unui jucător fiind de 1,08 milioane de euro. Cel mai mare câștig îi revine însă jucătorului Andrea Pinamonti, care are un salariu anual de 4,44 milioane de euro. Este urmat de Junior Messias cu 3,7 milioane de euro pe an. Al treilea cel mai bine plătit jucător al lui Geona, Vitinha, încasează anual de 3,33 milioane de euro, mai arată sursa citată.
Unul din veniturile sigure ale clubului Genoa vine din drepturile de televizare. În principiu, aceste drepturi sunt egale pentru toate cele 20 de echipe din serie A, 26,8 milioane de euro. Însă valoarea totală a încasărilor este calculată în funcție de mai multe criterii cum ar fi prezența spectatorilor pe stadion, nivelul audienței TV, performanțele echipei din ultimele cinci sezoane. Calculând și aceste elemente, Genoa ajunge să încaseze anual 47,4 milioane de euro.
Businessul lui Dan Șucu
Potrivit datelor comunicate oficial, Dan Șucu a preluat 77% din clubul italian în urma unei majorări a capitalului social cu 45.356.262 de euro, dintre care 5.356.262 de euro cu titlu gratuit și alte 40.000.000 de euro plătite pe 14 decembrie.
Dan Șucu ocupă locul 4 în ediția din 2024 a Topului Forbes cu o avere estimată la 1,5 miliarde de lei (peste 300 de milioane de euro). Antreprenorul este proprietar al Grupului Mobexpert, pe care l-a fondat în urmă cu 31 de ani. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri a Mobexpert Băneasa a fost în 2023 de 29,2 milioane de euro, cu un profit de peste trei milioane de euro.
Mobexpert este unul dintre cei mai importanți jucători locali din industria mobilei, cu opt fabrici amplasate în patru centre de producție, cu trei platforme logistice și cu o rețea de magazine în România, Serbia (Belgrad) și Bulgaria (Sofia).
Dan Șucu mai are afaceri și în alte domenii, cum ar fi cel imobiliar. În 2023, Dan Șucu intra ca principal investitor în compania de investiții imobiliare Encore Capital Trust. El a intrat în acest business alături de alți 27 de investitori, printre care se numără Marius Hanganu, co-fondator al Tremend Software, Iosif Szavuj, fondator al operatorului de telecomunicații Ines Group, Silvana Berciu, fondator în grupul de firme din care fac parte BDG Import si Loft, Ahmet Buyukhanli, dezvoltatorul complexului rezidențial Cosmopolis, și Cristian Becheanu, fondator al lanțului de farmacii Arta.
Tot în 2023, Mobexpert și Redport Capital au finalizat conceptul de design Infinity Nord, din zona Străulești. Este vorba de o investiție într-un proiect de regenarare urbană de 150 de milioane de euro.
În 2024, Dan Șucu a intrat și pe piața închirierilor imobiliare de lux după ce a achiziționat un complex de opt vile de lux cu 15 milioane de euro în zona Primăverii – Dorobanți. Locuințele sunt destinate în special directorilor de multinaționale, angajaților din ambasade sau chiar oamenilor de afaceri români care vor să închirieze un spațiu de locuit premium.
Nu în ultimul rând, Dan șuci este acționar majoritar al clubului de fotbal Rapid. El s-a alăturat echipei din Giulești în mai 2022, când a preluat 49,99% din acțiunile clubului. Un an mai târziu, în urma unei majorări de capital de 24 de milioane de lei, Dan Șucu devine acționar majoritar cu 70% din acțiunile clubului Rapid.
Dan Șucu mai este și președinte al Confederației Patronale Concordia, entitate care reprezintă peste 2.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii esențiale și care produc mai mult de un sfert din PIB-ul României și angajează 350.000 de salariați.
FOTO: Laszlo Raduly