Gabriel Attal devine cel mai tânăr premier din istoria Franţei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis marţi să-l numească în funcţia de prim-ministru pe ministrul educaţiei, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, care va deveni cel mai tânăr şef de guvern din istoria Republicii şi primul homosexual declarat, a anunţat o sursă apropiată Palatului Elysee, scrie Agerpres.

Preşedinţia franceză a confirmat că Macron i-a cerut lui Attal „să formeze noul guvern”, conform unui comunicat de presă oficial. Astfel, Attal îi va succeda şefei guvernului Elisabeth Borne, care a fost constrânsă să demisioneze luni.

Prin această schimbare, preşedintele francez încearcă să dea un nou suflu celui de-al doilea mandat al său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, potrivit presei franceze, citată de Reuters.

Acest demers nu va duce neapărat la vreo schimbare politică majoră, dar semnalează dorinţa lui Macron de a încerca să depăşească nemulţumirea provocată de reformele nepopulare de anul trecut privind pensiile şi imigraţia pentru a creşte şansele partidului său centrist la scrutinul european din iunie.

Sondajele de opinie arată că tabăra lui Macron se află în urma partidului liderei de extremă-dreapta Marine Le Pen cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.

Attal, un aliat apropiat al lui Macron, a devenit un nume cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei COVID.

Unul dintre cei mai populari politicieni din ţară în sondajele de opinie recente, Attal şi-a făcut un renume ca ministru priceput, care se simte în largul său în emisiunile de radio şi în parlament.

„Gabriel Attal seamănă puţin cu Macron din 2017”, a declarat deputatul Patrick Vignal din formaţiunea lui Macron Renaissance, referindu-se la momentul în care preşedintele a preluat funcţia de cel mai tânăr lider din istoria modernă a Franţei, la vremea respectivă o figură populară în rândul alegătorilor.

Macron încearcă să facă faţă unui parlament mai turbulent de când a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după ce a fost reales în 2022.

„Cuplul Macron-Attal poate aduce un nou suflu (pentru guvern)”, consideră Jean-Daniel Levy, expert la centrul de sondaje Harris Interactive.

Dar liderii opoziţiei s-au grăbit să spună că nu aşteaptă prea mult de la schimbarea premierului, având în vedere că Macron însuşi a preluat o mare parte din procesul decizional.

„Elisabeth Borne, Gabriel Attal sau altcineva, nu-mi pasă, vor fi aceleaşi politici”, a declarat liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, la postul de radio France Inter.

FOTO: Wikipedia